Σ’ ένα τραίνο κάθονται μαζί, ο ένας απέναντι από τον άλλον, ένας διάσημος βιολόγος με διεθνή βραβεία, κι ένας σχεδόν αγράμματος αγρότης της περιοχής. Ο πρώτος φοράει ένα άψογο κοστούμι, σε σκούρο γκρι· ο άλλος, ένα φθαρμένο αλλά καθαρό παντελόνι για την δουλειά στα χωράφια. Ο επιστήμονας έχει γύρω του βιβλία, ενώ ο επαρχιώτης ένα μικρό μπογαλάκι με ρούχα

– Θα διαβάσετε όλα αυτά τα βιβλία στο ταξίδι; ρωτάει ο χωρικός.

– Όχι, αλλά ποτέ δεν ταξιδεύω χωρίς αυτά, αποκρίνεται ο βιολόγος.

– Και πότε θα τα διαβάσετε;

– Τα έχω διαβάσει… και όχι μόνο μια φορά.

– Και δεν τα θυμάστε;

– Τα θυμάμαι όπως κι άλλα, πολύ περισσότερα…

– Τρομερό!!! Και για τί πράγμα μιλάνε αυτά τα βιβλία;

– Για ζώα…

– Τυχεροί θα είναι οι γείτονές σας, που έχουν κοντά έναν κτηνίατρο…

– Δεν είμαι κτηνίατρος· είμαι βιολόγος.

– Ααααα!!! Και σε τί χρησιμεύουν όλα αυτά που ξέρετε, αφού δεν γιατρεύετε ζώα;

– Για να ξέρω… Να ξέρω περισσότερα από κάθε άλλον;

– Κι αυτό σε τί χρησιμεύει;

– Κοιτάξτε… Θα σας δείξω και με την ευκαιρία θα κάνουμε πιο παραγωγικό αυτό το ταξίδι. Ας υποθέσουμε ότι βάζουμε ένα στοίχημα. Ας πούμε ότι, για κάθε ερώτηση που σας κάνω σχετικά με ζώα και δεν ξέρετε να μου απαντήσετε, θα μου δίνετε ένα πέσο. Και, για κάθε ερώτηση που θα μου κάνετε εσείς σχετικά με ζώα κι εγώ δεν θα ξέρω να σας απαντήσω, θα σας δίνω εκατό πέσος. Παρ’ όλη την διαφορά της χρηματικής αποζημίωσης, οι γνώσεις μου θα συμβάλουν να γείρει υπέρ εμού η πλάστιγγα και, στο τέλος του ταξιδιού, θα έχω κερδίσει και λίγα χρήματα.

Ο χωρικός σκέφτεται, σκέφτεται… Κάνει λογαριασμούς με τον νου του και με την βοήθεια των δακτύλων του και λέει τελικά πως συμφωνεί. Χώνει το χέρι στην τσέπη και βγάζει ένα κέρμα του ενός πέσο.

– Να αρχίσω εγώ πρώτος; ρωτάει.

– Αρχίστε, απαντάει με άνεση ο βιολόγος

– Λοιπόν. Ποιό είναι το ζώο που έχει πούπουλα, αλλά δεν γεννάει αυγά, όταν γεννιέται έχει δύο κεφάλια, τρέφεται μόνο με πράσινα φύλλα και πεθαίνει όταν του κόψεις την ουρά;

Ο επιστήμονας μένει άναυδος και δείχνει συλλογισμένος. Ζητάει από τον χωρικό να επαναλάβει την ερώτηση και μετά αρχίζει να ψάχνει μανιωδώς στην μνήμη του την σωστή απάντηση…

Η ώρα περνάει… Και τότε, βρίσκει το θάρρος να ρωτήσει:

– Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα βιβλία μου:

– Φυσικά, απαντάει ο αγρότης.

Ο άνθρωπος της επιστήμης αρχίζει να ανοίγει τον ένα τόμο μετά τον άλλο, ψάχνει στα ευρετήρια, κοιτάζει τις φωτογραφίες. Μετά βγάζει ένα χαρτί και κρατάει σημειώσεις. Ύστερα κατεβάζει από το ράφι μια τεράστια βαλίτσα και βγάζει από μέσα τρία χοντρά βιβλία, πού τα συμβουλεύεται.

Έχουν περάσει δύο ώρες και ο βιολόγος εξακολουθεί να ξεφυλλίζει βιβλία, να ψάχνει και να μουρμουρίζει ενώ κάνει ακατανόητα σχήματα στο σημειωματάριό του.

Τελικά, ακούγεται από τα μεγάφωνα η ανακοίνωση ότι το τραίνο φτάνει στον σταθμό. Ο βιολόγος επιταχύνει, ενώ λαχανιάζει ταραγμένος.

Δεν τα καταφέρνει. Όταν το τραίνο κόβει ταχύτητα, ο επιστήμονας βάζει το χέρι στην τσέπη, βγάζει ένα κολλαριστό χαρτονόμισμα των εκατό πέσος και λέει στον χωρικό:

– Κερδίσατε… Ορίστε.

Ο χωρικός σηκώνεται όρθιος, παίρνει το χαρτονόμισμα, το κοιτάζει ικανοποιημένος και το χώνει στην τσέπη του.

– Ευχαριστώ, του λέει, και παίρνοντας το δισάκι του πάει να φύγει.

– Περιμένετε, περιμένετε, τον σταματάει ο βιολόγος. Δεν μου είπατε ποιό είναι αυτό το ζώο;

– Αααα… Ούτε εγώ το ξέρω, λέει ο αγρότης. Και χώνοντας πάλι το χέρι στην τσέπη, βγάζει το ένα πέσο και το δίνει στον επιστήμονα λέγοντας:

– Ορίστε ένα πέσο. Χάρηκα πολύ για την γνωριμία, κύριε…

                                                                                                              Χόρχε Μπουχάι

“Από την άγνοια στην σοφία”

Από τη μηνιαία εφημερίδα ΕΥΗΜΕΡΙΑ-Αθήνα-Ιανουάριος 2014