Με κοιτούσε ερευνητικά από πάνω μέχρι κάτω, σαν να με περνούσε από ακτινογραφία.

Τα παιδικά της αθώα ματάκια λάμπανε ακόμη, παρ’ όλη την εξάντληση και την ταλαιπωρία τόσων μηνών. Ένα όμορφο μαντήλι γεμάτο λουλούδια σκέπαζε το μικρό της κεφαλάκι.

-Εσύ δηλαδή, θα είσαι τώρα η δασκάλα μου; ρώτησε με μια γλυκιά μελωδική φωνούλα.

-Ναι, εγώ, ψέλλισα κι η φωνή μου έμοιαζε τόσο βαριά, τόσο παράφωνη κοντά στη δικιά της.

Η μητέρα της, προς μεγάλη μου ανακούφιση, μπήκε μες στο δωμάτιο κρατώντας ένα δίσκο με διάφορα κεράσματα. Μου φαινόταν δύσκολο να βρίσκομαι μόνη μου με αυτή την μικροσκοπική μα και τόσο δυνατή ύπαρξη. Φοιτήτρια παιδαγωγικού στο τρίτο έτος, με ελάχιστη εμπειρία στα παιδιά και το πρώτο μου ιδιαίτερο μάθημα σε ένα παιδάκι με λευχαιμία.

-Αλίκη μου, αυτή η κυρία θα σου κάνει μαθήματα τις εβδομάδες που είμαστε σπίτι. Όταν μπαίνεις στο νοσοκομείο για θεραπείες θα έχεις εκείνον τον δάσκαλο που γνώρισες στο σχολείο της κλινικής.

Έτσι θα ήταν τα πράγματα για αρκετούς μήνες. Μια εβδομάδα μέσα στο νοσοκομείο, μια εβδομάδα πίσω στο σπίτι.

-Σας αφήνω για να ξεκινήσετε το μάθημα, είπε η μαμά της χαμογελαστά και, προς μεγάλη μου απογοήτευση, έφυγε κλείνοντας πίσω της την πόρτα.

Η μικρή Αλίκη σαν να ήταν κουρδισμένη, άνοιξε την τσάντα της κι άρχισε να βγάζει τα βιβλία και τα τετράδια της.

-Ποιο είναι το αγαπημένο σου μάθημα; τη ρώτησα σε μια προσπάθεια κάπως να επικοινωνήσουμε.

-Τα θρησκευτικά! αναφώνησε εκείνη.

-Τα θρησκευτικά; Αυτά σε λίγο δεν θα διδάσκονται, απάντησα αυθόρμητα και γέλασα ειρωνικά πίσω από την μάσκα που φορούσα για την δική της προστασία.

-Δεν πιστεύεις στον Χριστούλη; με ρώτησε γεμάτη απορία.

-Όχι βέβαια, συνέχισα να λέω το ίδιο αυθόρμητα και σταμάτησα απότομα. Μα τι έλεγα τώρα σε ένα μικρό παιδί;

Η Αλίκη με κοίταξε με λύπη κι έπειτα από λίγο σηκώθηκε, πήγε στην βιβλιθήκη της και τράβηξε από κει ένα βιβλίο.

-Δικό σου, μου είπε και το άφησε ακριβώς μπροστά μου.

Η παιδική Βίβλος. Ναι, παλιά κι εγώ την διάβαζα μαζί με τα αδέλφια μου, κάποτε κι εγώ πίστευα. Μέχρι που… Μέχρι που στη σχολή του Παιδαγωγικού οι άθεοι καθηγητές μου με έπεισαν πως δεν υπάρχει Θεός, ποτέ δεν υπήρξε. Στην αρχή δεν τους άκουγα, αλλά μου φάνηκαν πειστικοί. Κι έπειτα με θαύμαζαν που ήμουν συνεπής στη σχολή κι έλεγαν τόσα καλά λόγια για μένα. Με κολάκεψαν.

-Συγγνώμη Αλίκη μου, πρέπει να φύγω. Και… ξέχνα ό,τι σου είπα.

-Τη Βίβλο δε θα την πάρεις; μου είπε ικετευτικά. Είναι ωραία! Έχει και πολλές εικόνες…

-Άλλη φορά καλή μου, άλλη φορά…

Βγήκα γρήγορα από το δωμάτιο. Με σταμάτησε η μητέρα του παιδιού.

-Τι έγινε; ρώτησε έντρομη.

-Δεν μπορώ να κάνω μάθημα στην Αλίκη. Συγγνώμη…

-Γιατί;

-Γιατί είναι πιο δυνατή από μένα. Αυτή πρέπει να με διδάξει, όχι εγώ. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε… Συγγνώμη πάντως, χίλια συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ.

Έτσι απάντησα κι έφυγα όσο πιο γρήγορα μπορούσα. Η παραμονή μου σ’ αυτό το σπίτι μου δημιουργούσε ταραχή και αναστάστωση. Ένιωθα πολύ μικρή μπροστά στη μικρή Αλίκη. Τη δική μου πίστη την έκλεψαν λίγα κομπλιμέντα, τη δική της δεν την έκλεψε ούτε μια ασθένεια σαν τη λευχαιμία!!!

Αυτό το υπέροχο πλασματάκι που δεν έχασε την πίστη του ούτε στις πιο δύσκολες στιγμές, στήθηκε μπροστά μου τόσο μεγάλο, που -γιατί να μην το ομολογήσω- κατάφερε να δημιουργήσει ένα ρήγμα στο τείχος που ύψωσα μόνη μου για να κρυφτώ από τον ουρανό… Μα θέλει τόση δύναμη για να γκρεμιστεί αυτό το τείχος εντελώς…

Γ.Π.