Με την είσοδό μου στο πανεπιστήμιο ανοίχθηκε μπροστά μου ο υπέροχος και συναρπαστικός δρόμος της γνώσης.

Με όρεξη και όνειρα για το μέλλον ξεκίνησα το διάβασμά μου, με τη σκέψη πως σε λίγα χρόνια θα έχω τις γνώσεις και θα μπορώ να κατανοώ τη λειτουργία της πανέμορφης φύσης που μας περιβάλλει. Βλέπω τον εαυτό μου να έχει πιάσει δουλειά, να συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και γενικά να προάγεται στην επιστήμη, να προσφέρει στα πάτρια εδάφη.

Όμως έρχεται να με «προσγειώσει» απότομα η φωνή του καθηγητή μου: «Στην Ελλάδα δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα! Βγείτε έξω!». Αλλά και οι φωνές συγγενών: «Τι να κάνεις εδώ, φύγε στο εξωτερικό, εκεί θα μπορέσεις να εξελιχθείς!». Και από την άλλη η πραγματικότητα: Η συνεχής μετανάστευση νέων και ικανών ανθρώπων για χώρες του εξωτερικού. Και… έχουν δίκαιο αλήθεια.

Η κατάσταση στη χώρα μας πάει απ’ το κακό στο χειρότερο σε κάθε τομέα. Δεν υπάρχουν ευκαιρίες για τους νέους να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και τις ικανότητες που έχουν. Η ανεργία… η φτώχια… η ανασφάλεια… και στην δική μου καρδιά ώρες ώρες κρύβουν τον ήλιο της ελπίδας, με κάνουν να δειλιάζω…

Όμως αναρωτιέμαι! Η πατρίδα μας πέρασε πολύ χειρότερες καταστάσεις από αυτή που βιώνουμε σήμερα -πολέμους, αρρώστιες, σκλαβιά- κι όμως επιβίωσε! Οι πρόγονοί μας αντιστάθηκαν, στην υποδούλωση, στην πανίσχυρη οθωμανική αυτο­κρα­το­ρί­α, πάλεψαν με την πείνα, την ανέχεια, την καταπίεση, τον εξευτελισμό και νίκησαν. Εί­μαστε άραγε ανάξια παιδιά εκείνων, εμείς που αφήνουμε τη μιζέρια και τη δειλία να μουδιάζει τις καρδιές μας; Έχουμε προγόνους ήρωες και μάρτυρες που θεώρησαν χρέος τους να παραδώσουν σε εμάς μια πατρίδα ελεύθερη! Και το έκαναν με θυσία. Εμείς λοιπόν δεν έχουμε χρέος απέναντι σ ’αυτούς  και στις επόμενες γενιές να μείνουμε εδώ και να φτιάξουμε καλύτερη την πατρίδα μας απ’ ό,τι τη βρήκαμε;

Ναι, αυτό το χρέος ορθώνεται μπροστά μου. Και θέλω, όταν τελειώσω, να μπορέσω να το ξεπληρώσω. Με την υπομονή και την επιμονή μου, να μείνω στην πατρίδα μου και να αγωνιστώ με όποιο τίμημα!

Και όσοι φεύγουν; Ποιος ξέρει και ποιος μπορεί να αποκλείσει ότι το ίδιο χρέος τους οδήγησε σ’ αυτή την επιλογή; Ίσως η ίδια η αγάπη για τον τόπο τους τους δίνει τη δύναμη να υπομένουν τη μοναξιά και τις δυσκολίες της ξενιτιάς. Πιστεύω ότι αν δεν σβήσει αυτή η αγάπη από την καρδιά τους, θα βρουν τρόπους να βοηθήσουν και να αναδείξουν και πάλι την Ελλάδα μας που τόσο εξευτελίστηκε στα μάτια των ξένων…

Άλλωστε η εθνική μας παλιγεννεσία που επιτεύχθηκε τότε, μέτα από 400 χρόνια σκλαβιάς, ξεκίνησε από φλογερούς πατριώτες που δεν έμεναν στην Ελλάδα και δεν είχαν γευτεί την πικρία της σκλαβιάς τόσο έντονα!

Όπου λοιπόν κι αν βρίσκεται ο καθένας μας μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα του, αρκεί να την αγαπάει και να έχει βαθιά την αίσθηση του χρέους προς τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν, αλλά και προς τις επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν!

Κι αν αναρωτιόμαστε που βρήκαν την δύναμη τα παλληκάρια του ’21 να αγαπήσουν την Ελλάδα περισσότερο κι απ’ τη ίδια τους τη ζωή όπου και αν βρισκόταν, ας κοιτάξουμε τα λυγισμένα γόνατα του Γέρου του Μοριά μπροστά στην εικόνα της Θεοτόκου και θα καταλάβουμε!

Απαντώ, λοιπόν σε όλες αυτές της φωνές που με παρασύρουν να εγκαταλείψω την πατρίδα μου: «Ελλάδα μου θα μείνω, με τη χάρη της Παναγιάς, αγωνίστρια στην αγκαλιά σου, γιατί σ’ αγαπώ και γιατί με αναγκάζουν τα αιματοβαμμένα χώματά σου!!!».

Απελεύθερη