Πέμπτη 26 Οκτωβρίου και πλήθος κόσμου βρίσκεται συγκεντρωμένο στο λιμάνι, για να εξασφαλίσει μια θέση στην ξενάγηση στο θρυλικό πολεμικό πλοίο Αβέρωφ. Μέσα στον κόσμο και το φοιτητικό σώμα της Χρ. Ελπίδας.

Η ξενάγηση ξεκινά από το κατάστρωμα του θωρηκτού που περισσότερο μοιάζει με μικρή πλωτή πολιτεία. Σαν οικοδεσπότης στέκει στην είσοδο του πλοίου το μικρό αλλά κατανυκτικό εκκλησάκι και καλωσορίζει κάθε επισκέπτη. Η κεντρική του θέση επισημαίνει την θέση που κατείχε και στην καρδιά του πληρώματος, καθώς αποτελούσε το κέντρο αναφοράς στην καθημερινότητα τους. Ο άγιος Νικόλαος, εκτός από τόπος προσευχής, λατρείας, εξομολογήσεως, συχνά μετατρεπόταν σε σχολείο για τους ολιγογράμματους ναύτες, με τον ιερέα – δάσκαλο να μεταγγίζει τη γνώση στους μαθητές – ναύτες μέσα από τα εκκλησιαστικά βιβλία. Πόσο ίδια μοιάζει αυτή η σκηνή με εκείνη των κρυφών σχολείων της Τουρκοκρατίας. Θαρρείς και η ιστορία επαναλαμβάνεται, για να αποτελεί ατράνταχτη απόδειξη για όσους προσπαθούν με κάθε τρόπο να την διαβάλλουν ή διαγράψουν από τα βιβλία και τις καρδιές μας.

Κοντά στην χαμηλή πόρτα της εκκλησίας, μια χρυσή επιγραφή ελκύει το ενδιαφέρον του επισκέπτη που μπορεί να διαβάσει σε κεφαλαία γραφή τα παρακάτω:

ΝΑΥΤΙΚΟΝ ΣΗΜΑ

ΑΠΟ: ΘΩΡΗΚΤΟΝ Γ. ΑΒΕΡΩΦ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΣ: ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ

ΗΩΠ: 030900 ΔΕΚ 1912

ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΤΑΣ ΕΥΧΑΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΠΛΕΩ ΜΕΘ’ ΟΡΜΗΣ ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΙΝ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΕΧΘΡΟΥ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ.
ΥΠΟΝΑΥΑΡΧΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ

ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΟΛΟΥ.

Η σκέψη αυτόματα ταξιδεύει στο παρελθόν. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είναι ήδη σε εξέλιξη. Από τους πρώτους ήδη μήνες, ο ελληνικός στόλος κυριαρχεί στο Αιγαίο. Μετά την απελευθέρωση της Λήμνου, του Αγίου Όρους και των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου υπό την ηγεσία του Παύλου Κουντουριώτη, ο τουρκικός στόλος παραμένει εγκλωβισμένος στα στενά των Δαρδανελίων.

Στα τέλη Νοεμβρίου (1912) οι πληροφορίες λένε ότι ο τουρκικός στόλος θα επιχειρήσει έξοδο στο Αιγαίο. Από το απόγευμα της 1ης Δεκεμβρίου μέχρι το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου 1912 ο ελληνικός στόλος υπό τον υποναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη εκτελεί περιπολία χωρίς να φανεί κανένα ίχνος του εχθρού.

Στις 8 το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου, γίνεται αντιληπτή κίνηση του τουρκικού στόλου προς στο Αιγαίο. Αμέσως σημαίνει συναγερμός. Από το «Αβέρωφ» ο ναύαρχος Κουντουριώτης εκπέμπει προς το υπουργείο ναυτικών και τον ελληνικό στόλο το ιστορικό σήμα που σήμερα έχει αναρτηθεί στο πλοίο ως σήμα κατατεθέν.

Οι πορείες των δύο στόλων συγκλίνουν συνεχώς. Η τουρκική ναυαρχίδα ανοίγει πρώτη πυρ από απόσταση 12.500 μέτρων. Το «Αβέρωφ» ανταποδίδει τα πυρά και η μάχη γενικεύεται. Από το ξεκίνημα της σύγκρουσης τα τουρκικά θωρηκτά κατεύθυναν τα πυρά τους στη νεότευκτη ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου.

Όταν η απόσταση μεταξύ των δύο αντιπάλων μικραίνει επικίνδυνα, ο ναύαρχος Κουντουριώτης αποφαζίζει να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο, που από καιρό είχε ωριμάσει μέσα του, δηλαδή να εκμεταλλευτεί την υπεροχή ταχύτητας της ναυαρχίδας του για να υπερφαλαγγίσει την εχθρική παράταξη. Διατάζει γι’ αυτό τον κυβερνήτη της ναυαρχίδας του Σοφοκλή Δούσμανη να αυξήσει την ταχύτητα μέχρι το μέγιστο και ορμά ακάθεκτος κατά του εχθρού.

Ο Τούρκος ναύαρχος, αιφνιδιασμένος από τον ελιγμό του αντιπάλου του, διατάσσει διαδοχική στροφή των πλοίων κατά 180 μοίρες προς τα δεξιά. Η εξέλιξη αυτή σήμανε την άτακτη υποχώρησή του τουρκικού στόλου προς τα Στενά. Η ευκαιρία ήταν μοναδική για τον «Αβέρωφ» να καταδιώξει τα τουρκικά πλοία και να πετύχει αποφασιστικό πλήγμα κατά του εχθρικού στόλου. Μία ώρα μετά από την έναρξη της ναυμαχίας το πυρ από τα ελληνικά πλοία σταματά, καθώς τα τουρκικά χάθηκαν ξανά στα στενά των Δαρδανελλίων.

Η Ναυμαχία της Έλλης τελείωσε προσθέτοντας μία ακόμη λαμπρή σελίδα στη ναυτική ιστορία της Ελλάδας. Αποτέλεσε στρατηγικής σημασίας νίκη. Μετά από αυτήν ο έλεγχος του Αιγαίου από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό παγιώθηκε, ενώ οι Τούρκοι δεν μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τον θαλάσσιο δρόμο, ώστε να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους που μάχονταν σε Μακεδονία και Θράκη.

Η επιτυχία του ελληνικού στόλου οφειλόταν κατά ένα μεγάλο μέρος στον τολμηρό ελιγμό του Κουντουριώτη, αλλά και στην υπεροχή του «Αβέρωφ» έναντι των πλοίων του τουρκικού στόλου.

Προκαλεί τον θαυμασμό των νεότερων Ελλήνων, ο ενθουσιασμός, ο ηρωισμός και η αυτοθυσία όλου του ελληνικού στόλου που αποτυπώνεται στο πρόσωπο του Παύλου Κουντουριώτη. Δημιουργεί όμως και την απορία, τι ήταν αυτό που τους έδινε εξ αρχής την «πεποίθηση της νίκης» αλλά και την «ακάθεκτη ορμή», όταν όλα έμοιαζαν αβέβαια. Δεν αφήνει περιθώρια υποθέσεων ο υποναύαρχος. Διαγγέλλει σε όλες τις γενιές, από τότε μέχρι σήμερα, ότι «με τη δυναμη του Θεού» ξεκίνησε και με την πίστη σ’ αυτή τη δύναμη έζησε το θαύμα.