Ένα τηλεφώνημα ήταν αρκετό για να ταράξει την ηρεμία των ημερών. Αρνητικές σκέψεις, άσχημη διάθεση, διλήμματα, ένας κόμπος στον λαιμό και δάκρυα στα μάτια, που δεν έλεγαν να χυθούν για να ξαλαφρώσει η καρδιά, αποτέλεσαν το μοτίβο εκείνης της ημέρας.

Στην ερώτηση των συναδέλφων και των φίλων “τι κάνεις;” ένα τυπικό “καλά” με έβγαζε από τη δύσκολη θέση, αφού δεν υπήρχε η διάθεση για εξηγήσεις και κουβέντες. Ωστόσο, η ψυχή και το μυαλό αναζητούσαν ένα αποκούμπι, μία ηλιαχτίδα.

Ο ήλιος άρχισε να βασιλεύει και ο ουρανός έπαιρνε σιγά σιγά το πορ­το­κα­λο­κόκκινο χρώμα του. Άνοιξα το παράθυρο και πήρα μια βαθιά ανάσα. Η ευωδία που σκορπούσε η πασχαλιά στον κήπο, μου έφερε στο νου τα γε­γονότα που περιμένουμε όλοι οι πιστοί να ζήσουμε σε λίγες μέρες. Τα πάθη του Χριστού, οι μαστιγώσεις, οι χλευασμοί, η πορεία στον Γολγοθά, η Σταύρωση, το μνήμα. Στα αλήθεια, ποιος θα μπορούσε να αντέξει όλα αυτά που έπαθε ο Χριστός για χάρη μας! Ποιο πρόβλημα ή ποια δυσκολία μπορεί να συγκριθεί με τον πόνο που ένιωσε ο Εσταυρωμένος σηκώνοντας τις αμαρτίες όλων μας! Όμως, η πορεία στον Γολγοθά δεν τελειώνει εκεί, αλλά στο κενό μνήμα. Ακολουθεί η Ανάσταση! Ο Χριστός αναστημένος είναι ο νικητής του θανάτου και παίρνει από το χέρι τον πεπτωκότα Αδάμ και όλους όσους πίστεψαν και πιστεύουν στην ανάστασή Του.

Το ανοιξιάτικο αεράκι με επαναφέρει στην καθημερινότητα. Όμως, νιώθω την καρδιά μου πιο ανάλαφρη, γιατί βρήκα το αποκούμπι που έψαχνα. Κλείνω το παράθυρο, ανάβω το θυμιατηράκι και γονατίζω μπροστά στον Εσταυρωμένο. Ναι!  Αυτός είναι το αποκούμπι, η ηλιαχτίδα. Στον σταυρό Του κρεμάω όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα και στα πόδια Του αφήνω να ξεχειλίσει η καρδιά και τα δάκρυά μου. Από τον σταυρό Του που είναι η πηγή της ζωής αντλώ και το πιο αισιόδοξο μήνυμα, την ανάστασή Του. Την ανάσταση που σημαίνει χαρά, αγάπη, ελπίδα! Την ανάσταση που σκορπάει το φως και διώχνει τα αδιέξοδα! Την ανάσταση που κάνει την καρδιά να σκιρτάει από ευτυχία και φέρνει την άνοιξη μέσα μας! Αρκεί η υπομονή και ο ουρανός θα αρχίσει να παίρνει τα πιο όμορφα και γαλήνια χρώματα.

Με ένα χαμόγελο και με ειρηνική και ήρεμη καρδιά παίρνω ένα χαρτί και σημειώνω

“Στο τέλος όλα θα πάνε καλά. Αν δεν πάνε καλά, δεν είναι το τέλος.”

Ειρήνη Φιλοθέη