Στις χαραυγές του Μάη,  μαζί με τα ολάνθιστα λούλουδα που ευωδιάζουν απ’ άκρη σ’ άκρη στους καταπράσινους κάμπους, ξεχωρίζει και της εκκλησίας μας ένας μοσχοβολιστός ανθός.

Μέσα στη χαρμόσυνη ατμόσφαιρα της Αναστάσεως, ξεπροβάλλει η μορφή της αγίας Ειρήνης της Μεγαλομάρτυρος η οποία με την ηρωική της ζωή υψώνεται νικητήριο λάβαρο της λαμπροφόρου παρουσίας του Ιησού Χριστού.

Η μικρή Πηνελόπη διακρινόταν για τα χαρίσματά της γι αυτό και ο πατέρας της Λικίνιος, που διοικούσε την πόλη Μαγεδών κάπου στα πέρατα της Περσίας, οικοδόμησε για την ασφάλειά της έναν πολυτελή μα απροσπέλαστο πύργο αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε επιρροή από τον έξω κόσμο. Η χάρις του Θεού όμως βρίσκει πανταχόθεν διόδους για να προσελκύσει τις αγνές ψυχές κοντά Του. Στην περίπτωση της αγίας Ειρήνης, όργανό του έγινε ο γέροντας παιδαγωγός Απελλιανός, που ήταν υπεύθυνος για τη διαπαιδαγώγηση της κόρης, και μια νέα κοπέλα που διακονούσε στον πύργο.

Σε λίγο καιρό με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, η Πηνελόπη βαπτίστηκε κρυφά και πήρε το όνομα Ειρήνη. Ζήτησε όμως να συντριβούν όλα τα είδωλα που βρίσκονταν μέσα στον πύργο. Έτσι δεν άργησε να γίνει αντιληπτή η μεταστροφή της από τον πατέρα της ο οποίος βλέποντας την ακλόνητη πίστη της κόρης του, έξαλλος διέταξε να την ποδοπατήσει άγριο άλογο. Με θαυμαστό ωστόσο τρόπο το ζώο στράφηκε εναντίον του Λικίνιου και τον σκότωσε. Αλλά η δυνατή προσευχή της αγίας συνετέλεσε ώστε να επανέλθει στη ζωή ο πατέρας της δίνοντάς του την ευκαιρία να μετανοήσει και να βαπτιστεί κι αυτός Χριστιανός, μαζί με άλλους τρεις χιλιάδες ανθρώπους!   

Τα μαρτύρια της Ειρήνης όμως μόλις είχαν αρχίσει. Στα χέρια των Περσών ηγεμόνων Σεδεκία και Σαβώριου, δοκιμάστηκε σκληρά με εξοντωτικά βασανιστήρια αλλά η αγία τα υπέμεινε όλα με υπέρλογη γενναιότητα ενώ άγγελος Κυρίου την προστάτευε από το κάθε κακό. Εν συνεχεία προσήλκυσε πλήθος ψυχών στην πίστη του Χριστού. Σε μία μετάβασή της στην Καλλίπολη του Ελλησπόντου όπου βασίλευε ο Νουμεριανός, συνελήφθη και με παρρησία ομολόγησε την πίστη της στον ένα Θεό. Την τοποθέτησαν τότε διαδοχικά μέσα σε τρία χάλκινα πυρακτωμένα βόδια από τα οποία όμως η Ειρήνη βγήκε ανέγγιχτη. Θαυματουργικά επέζησε από τα φοβερά μαρτύρια και μαζί με τον δάσκαλό της Απελλιανό κατέφυγε στην Έφεσο όπου και διέμεινε ως το τέλος της ζωής της ( 315 μ.Χ.) αναπτύσσοντας μεγάλη ιεραποστολική δράση και επιτελώντας πολλά θαυμαστά σημεία.

Η μνήμη της τιμάται στις 5 Μαΐου και η μικρή μνεία που κατατέθηκε εδώ, ας είναι μια αφορμή δοξολογίας προς τον πανάγαθο Θεό για όλα τα θαυμαστά της πίστεώς μας που τόσο πλούσια μας τα χαρίζει, βιωμένα από τους αγίους Του. Η δική τους ζωή διαλαλεί περίτρανα την αδιάσειστη παρουσία του αναστημένου Ιησού Χριστού μέσα στην ιστορία. Με τις πρεσβείες της αγίας μεγαλομάρτυρος Ειρήνης ας κρατούμε τη φλόγα της πίστης αναμμένη για να τη μεταδώσουμε και στις επόμενες γενιές! Αμήν.