Αρχές Δεκέμβρη και η νυχτερινή βόλτα στο κέντρο της πόλης σε παρασύρει σε ένα κόσμο μαγικό. Χιλιάδες φωτάκια και πολύχρωμες μπάλες στα χριστουγεν­νιά­τικα δέντρ

δημιουργούν μια γιορταστική ατμόσφαιρα, που συμπληρώνεται από τις χαρούμενες χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Μικροί και μεγάλοι πηγαινοέρχονται, κοι­­τάζοντας τις βιτρίνες και η μυρωδιά των μελομακάρονων από τα ζαχαροπλα­στεία, θυμίζουν πως οι μέρες για τα Χριστούγεννα είναι πια λιγοστές.

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες η προσμονή των Χριστουγέννων δημιουργεί μια γιορταστική παραζάλη, καθώς όλοι ετοιμάζονται για τις άγιες μέρες. Στολισμός του δέντρου, φωταγώγηση του σπιτιού, αγορά δώρων και ρούχων είναι από τις πρώτες και βασικές μέριμνες που πρέπει να φροντίσει ο καθένας. Οι συνηθισμένες ευχές, οι κάρτες και τα κάλαντα αποτελούν έθιμα των ημερών, που δίνουν την ιδιαίτερη νότα στις γιορτές. Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι το εορταστικό τραπέζι και η φαντασμαγορική χριστουγεννιάτικη βραδιά της παραμονής, που επιθυμούν να γιορτάσουν μικροί και μεγάλοι με την «απρόσμενη» επίσκεψη του «άγιου-Βασίλη» με τον κόκκινο σάκο του.

Τόσα χρόνια τώρα το ίδιο μοτίβο διαγράφεται αυτές τις μέρες. Τόσα χρόνια στήνεται ένα ξέφρενο πανηγύρι, που μας κάνει να ξεχνούμε το γεγονός των Χριστουγέννων. Ποιος γεννήθηκε; Πώς γεννήθηκε; Γιατί γεννήθηκε; Άραγε σκύβουμε στη μακρινή Βηθλεέμ μέσα στη φάτνη να δούμε το θείο βρέφος; Αφήνουμε ανοιχτές τις αισθήσεις μας να ακούσουμε το αγγελικό τραγούδι, να δούμε τους ταπεινούς βοσκούς; Ανοίγουμε διάπλατα την καρδιά μας να δεχτεί τα δώρα, αγάπη, χαρά, ειρήνη, που πηγάζουν από το ταπεινό σπήλαιο;

Προσμένοντας Χριστούγεννα! Η καμπάνα σε λίγο θα ηχήσει, για να αναγγείλει το γεγονός. Ο Χριστός θα μας περιμένει στη φάτνη, την εκκλησία. Εκεί και η Παναγία, ο Ιωσήφ, οι άγγελοι που ψάλλουν «Δόξα εν υψίστοις Θεω και επί γης ειρήνη…». Ας σκύψουμε ταπεινά να ψηλαφίσουμε το συγκλονιστικό γεγονός, την ενανθρώπηση του Σωτήρος! Ας προετοιμάσουμε την καρδιά μας να γίνει φάτνη για τον μικρό Χριστό! Τότε μόνο θα μπορέσουμε να ζήσουμε πραγματικά τα Χριστούγεννα και η προσμονή θα είναι μια συνεχής δοξολογία στο Θεό που δέχτηκε να γίνει άνθρωπος για σένα και για μένα! Αμήν!

Ειρήνη Φιλοθέη