Είναι μικρό παιδί, μόλις 10 ετών, προικισμένος με ένα ιδιαίτερο χάρισμα,  IQ=200 και φωτογραφική μνήμη, και με έναν ξεχωριστό πόθο:

Όνειρα έχει πολλά. Ένα όμως είναι το μεγαλύτερο: Θέλει να γίνει αστροφυσικός και να αποδείξει σε όλους ότι ο Θεός υπάρχει! (βλ.diakonima.gr).

Ο Ουίλιαμ (Βασίλειος) Μαΐλλης  αποφοίτησε από το λύκειο Penn Trafford του Πίτσμπουργκ και ήδη σπουδάζει στο Κοινοτικό Κολέγιο της Κομητείας Άλεγκενι (Community College of Allegheny County), ενώ λόγω της ιδιοφυΐας του έγινε δεκτός από πολλά Πανεπιστήμια!

Μπορεί το IQ του να είναι πολύ υψηλότερο από του μέσου ανθρώπου, μπορεί ακόμη οι γνώσεις του να είναι ίσες με ενός επιστήμονα, όμως τα καθαρά παιδικά του μάτια και η άδολη καρδιά του στρέφονται με ευγνωμοσύνη στον ‘ποιητή ουρανού και γης’.Γι’ αυτό θέλει να χρησιμοποιήσει την ικανότητα που του δόθηκε από τον Πλάστη Του ακριβώς για να αποδείξει και στον μεγαλύτερο δύσπιστο πως ό,τι υπάρχει σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι αποτέλεσμα μιας τυχαίας έκρηξης αλλά κατασκεύασμα της άπειρης αγάπης του Θεού.

Είναι αλήθεια ότι κατά καιρούς η ανθρωπότητα γνώρισε πολλούς επιστήμονες, ανθρώπους με ικανότητες ξεχωριστές. Οι περισσότεροι όμως από αυτούς χρησιμοποιήσαν την ευφυΐα τους για την εκπλήρωση μεγάλων συμφερόντων με αποτέλεσμα να θρηνεί η ανθρωπότητα πάνω στα ερείπια των επιτευγμάτων τους. Πέρασαν όμως κι άλλοι από αυτόν τον κόσμο, άνθρωποι ιδιαίτερα μορφωμένοι που χρησιμοποίησαν τα τάλαντά τους προς δόξαν Θεού, όπως ακριβώς οραματίζεται να κάνει και ο μικρός Ουίλιαμ. Τον μήνα Νοέμβριο προβάλλει και τιμά η Εκκλησία μας μια τέτοια μορφή και μάλιστα γυναικεία.

Γεννημένη στην Αλεξάνδρεια στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού, η εκλεκτή κόρη του ειδωλολάτρη ηγεμόνα Κώνστα, η Αικατερίνη, κατείχε όλη τη σοφία της εποχής. Χάρη στην ευγενή καταγωγή και την ευφυΐα της μπόρεσε να σπουδάσει σε όλες τις γνωστές τότε επιστήμες. Αναζητούσε επίμονα όμως  την ψυχική της  πληρότητα που δεν μπορούσε να βρει στη λατρεία των ειδώλων. Και πράγματι, βρήκε αυτό που έψαχνε στην χριστιανική πίστη. Αγάπησε τον Χριστό και πρόσφερε σ’ Αυτόν την αγνότητα της καρδιάς της και την πλούσια σοφία της.

Σύντομα, όμως, κλήθηκε να ομολογήσει την πίστη της. Ἡ σταθερότητα και  η σοφία με την οποία την υπερασπίστηκε ανάγκασε τον αυτοκράτορα να καλέσει τους  σοφούς της Αλεξάνδρειας, να συζητήσουν μαζί της και να την πείσουν να επιστρέψει στην ειδωλολατρία. Η Αικατερίνη όμως, με όλη την γνώση που κατείχε αλλά και με την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος, όχι μόνο δεν πείθεται αλλά και προχωρεί σε μια φωτισμένη ομολογία της Αληθινής Πίστης. Το αποτέλεσμα ήταν οι πάνσοφοι ρήτορες ηττημένοι από την νεαρή κοπέλα, σαν πεινασμένοι να βρίσκουν στα λόγια της την τροφή που από καιρό αναζητούσαν στους φιλοσόφους της αρχαιότητας. Ομολογούν, λοιπόν, την πίστη στον Χριστό και μαρτυρούν για τον όνομά Του την ίδια μέρα. Το παράδειγμά τους ακολουθούν κι άλλοι πολλοί στρατιώτες. Ο αυτοκράτορας γίνεται έξω φρενών και τα βασανιστήρια της Αγίας ξεκινούν. Μετά από λίγο η επίγεια ζωή της ‘πανευφήμου νύμφης’ θα τελειώσει με αποκεφαλισμό.

Στ’ αλήθεια θαυμαστή η ομολογία της Αγίας Αικατερίνης. Ας έχουμε την ευχή της όλοι εμείς οι φοιτητές που συχνά καλούμαστε να υπερασπιστούμε την πίστη μας στα αμφιθέατρα τον σχολών μας, αλλά κι εκείνοι που προικισμένοι με ιδιαίτερα χαρίσματα, όπως ο μικρός Ουίλιαμ, οραματίζονται νά εργαστούν για την δόξα του Θεού.

Ταβιθά