Λουσμένα από τον ελληνικό ήλιο, άλλοτε πλάι στο κύμα και άλλοτε σκαρφαλωμένα σε κάποια κορυφή βουνού ή κρυμμένα ανάμεσα σε βράχους και πυκνή βλάστηση, τα εκκλησάκια της Ελλάδας μας είναι μοναδικής ομορφιάς και γνώριμο χαρακτηριστικό των ελληνικών τοπίων!

Ιδιαίτερα στα νησιά της χώρας μας, συναντά ο επισκέπτης μικρά και μεγαλύτερα ξωκλήσια όμορφα, περιποιημένα, βαμμένα άσπρα με μπλε και γαλάζιους τρούλους που εναρμονίζονται υπέροχα στο τοπίο με το γαλάζιο του ελληνικού ουρανού και τον αφρό της θάλασσας.

Πέρα όμως από το όμορφο τοπίο, που είναι αλήθεια πως κανείς δεν το χορταίνει, η μεγάλη πληθώρα από εκκλησάκια στα ελληνικά νησιά, αλλά και σε διάφορα άλλα μέρη της πατρίδας  μας, φανερώνουν την μεγάλη ευλάβεια των Ελλήνων. Τα συναντά κανείς σε μέρη απόκρημνα, δυσπρόσιτα, γεγονός που δείχνει πως χρειάστηκε κόπος πολύς για το χτίσιμό τους αλλά και μετέπειτα για την περιποίηση και διατήρησή τους! Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του Έλληνα!

Συγκεκριμένα στη Σίφνο, ένα από τα μικρά νησιά της χώρας μας, υπάρχουν περίπου χτισμένα 300 εκκλησάκια! Καθώς προχωράς σ’ οποιοδήποτε σημείο του νησιού, αρκεί να ρίξεις μια ματιά γύρω σου για να συναντήσεις κάποιον γαλάζιο τρούλο, ένα ξωκλήσι μικρό ή μεγάλο. Αφιερωμένα σε αγίους ή στην Παναγία μας, όλα τους είναι καλοδιατηρημένα, φρεσκοβαμμένα και περιποιημένα. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν αναλάβει ο καθένας την συντήρηση ενός από τα εκκλησάκια. Έτσι, όταν πλησιάζει η γιορτή του αγίου όπου είναι αφιερωμένο, αυτός που το έχει αναλάβει φροντίζει, να το βάψει, να το καθαρίσει, με αποτέλεσμα όλα να διατηρούνται ολόκληρη τη χρονιά σε άψογη κατάσταση!

Όλα τα παραπάνω δηλώνουν μια μακραίωνη σχέση των Ελλήνων με τον Θεό και τους αγίους του. Αν καθίσουμε να διαβάσουμε την ιστορία της Ελλάδας μας από τα παλαιότερα μέχρι τα νεώτερα χρόνια θα διαπιστώσουμε την ζωντανή παρουσία του Θεού και την επέμβαση του σε όλους τους αγώνες του έθνους μας! Οι πρόγονοί μας πολεμούσαν πρώτα  “υπέρ πίστεως” και έπειτα “υπέρ πατρίδος”. Τι κι αν ήταν λίγοι; Τι κι αν φαινόντουσαν αδύναμοι; Είχαν μαζί τους τον παντοδύναμο Θεό που ποτέ δεν τους άφησε μόνους!

Μέσα στο διάβα των χρόνων η μικρή μας Ελλάδα χάρισε πολλούς αγίους στην Εκκλησία μας, αποκτήσαμε πολλές πρεσβείες στον ουρανό! Κι όταν σήμερα συναντάμε, όπου κι αν ταξιδέ­ψουμε, μικρά εκκλησάκια αφιερωμένα σε κάποιον άγιο περισσότερο ή λιγότερο γνωστό, νιώθουμε την ελπίδα μας να ζωντανεύει πως η χώρα μας συνεχίζει να είναι η ορθόδοξη Ελλάδα μας! Οι παλαιότεροι Έλληνες κράτησαν ακέραια του Χριστού την πίστη την αγία που έφτασε ως εμάς. Σε εμάς τους νεότερους Έλληνες μένει να κρατήσουμε ανόθευτο αυτό που μας παραδόθηκε για να μείνει η Ελλάδα μας ορθόδοξη και ελληνική!

                                                                                                                      Δορκάς