Νέα χρονιά και ακόμα αντηχούν στα αφτιά μου τα κάλαντα των Χρι­στου­γέν­νων και της Πρωτοχρονιάς. Οι δρόμοι φωτισμένοι από πολύχρωμα λαμπιόνια και οι βιτρίνες στολισμένες με μπάλες και χρωματιστές γιρλάντες προσπαθούν για λίγες ακόμα μέρες να δώσουν μια εορταστική ατμόσφαιρα στην πόλη.

Περπατώντας μέσα σ’ αυτό το γιορτινό διάκοσμο το βλέμμα μου προσπερνάει όλα τα φώτα και τα στολίδια και μαγνητίζεται από έναν άχρωμο τοίχο! Άχρωμο αλλά όχι άφωνο… Η «φωνή» του αναμετέδιδε μία γνωστή αλλά μεταλλαγμένη φράση: «Ο χρόνος είναι χρώμα, όχι χρήμα»!

Από μικρή ήξερα το γνωστό αγγλικό γνωμικό: «Ο χρόνος είναι χρήμα». Και τώρα… ένας και μόνο τοίχος αρχίζει να με προβληματίζει… «Ο χρόνος είναι χρώμα».

Σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή οι άνθρωποι γύρω μου, άλλοι βιαστικοί και αμίλητοι κοιτώντας τις βιτρίνες και άλλοι πίνοντας τον καφέ τους και μιλώντας δυνατά, προσπαθούν να αφήσουν τον χρόνο να περάσει ανενόχλητος από πάνω τους παίρνοντας στη λήθη έγνοιες και αγωνίες. Κι όμως… στις σκέψεις και στις συζητήσεις, έστω και ασυνείδητα, κυριαρχεί η ίδια αγωνία, τα χρήματα και η απόκτησή τους. Οι ώρες, τα λεπτά, τα δευτερόλεπτα κυλούν με τον ίδιο μονότονο ρυθμό και φυλακίζουν το μυαλό και την καρδιά στο αδιέξοδό τους.

Ο τοίχος όμως με την ίδια ένταση «φωνάζει» στον καθένα, «Ο χρόνος είναι χρώμα». Πραγματικά ο χρόνος είναι το χρώμα, με το οποίο ο κάθε άνθρωπος επιλέγει να χρωματίσει τον χρόνο της ζωής του. Το κόκκινο της αγάπης, το πράσινο της ελπίδας, το λευκό της αγνότητας, το μπλε της γαλήνης…

Στ’ αλήθεια, πόσες φορές αφήσαμε τον χρόνο να κυλήσει άχρωμος, άσκοπα, χωρίς να προσπαθήσουμε να βάλουμε έστω μια πινελιά στη ζωή μας; Κι άλλοτε τον χρωματίσαμε με σκοτεινά και άχαρα χρώματα χρησιμοποιώντας τον για να λερώσουμε την ψυχή μας, για να πικράνουμε τον αδελφό… Ο χρόνος όμως είναι ένα δώρο του Θεού! Μια απόδειξη της αγάπης Του! Μια ευκαιρία για μετάνοια και αγώνα! Μια συνεχής αναζήτηση και γνωριμία με τον Θεό! Μια ευκαιρία για διακονία στον συνάνθρωπο!

Καθώς συλλογίζομαι την «φωνή» του τοίχου, έρχονται στο μυαλό μου τα λόγια της Γραφής «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν» (Εφ. 5, 16), και τότε ενδόμυχα η σκέψη γίνεται προσευχή: «Κύριε, βοήθησε με να αξιοποιήσω με τον καλύτερο τρόπο τη φετινή χρονιά, για να χρωματιστεί η ύπαρξη μου με τα ωραιότερα και τα πιο φωτεινά χρώματα!». Αμήν!

Ειρήνη Φιλοθέη