Σταματίας Καραγεωργίου- Πάπιστα

Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη»

 

 

Είναι στον πόλεμο του 1913 που ο μικρός Ανδρέας κατασκευάζει το ξύλινο σταυρουδάκι και το στέλνει στον πατέρα του στο μέτωπο, στα ηπειρωτικά βουνά, για να τον προστατεύει. Από εκείνη τη στιγμή, ο ξύλινος σταυρός ξεκινάει το δικό του ταξίδι. Βρέθηκε σε πολλά χέρια, τα οποία τον φύλαξαν σαν πολύτιμο θησαυρό και έπαιρναν θάρρος και δύναμη απ’ αυτόν… ώσπου φορτωμένος πίκρες και βάσανα έφτασε στα χέρια του «παπά της Κόνιτσας».

Το ιστορικό μυθιστόρημα «Ο ξύλινος σταυρός» αναφέρεται σε όλη την ιστορική διαδρομή της πολύπαθης και πολυβασανισμένης Βορείου Ηπείρου. Σκιαγραφεί τους αγώνες και τις θυσίες επωνύμων και κυρίως αφανών προσώπων για την απελευθέρωσή της και την ένωσή της με την Ελλάδα, οι οποίες όμως έμειναν άκαρπες λόγω των πολιτικών συμφερόντων.

Η ιστορία της Βορείου Ηπείρου μπορεί να ξεχάστηκε για τους πολλούς, δεν τελείωσε όμως, όπως και οι περιπέτειες του ξύλινου σταυρού, που πάντα θα μαρτυρεί πως ένα κομμάτι της Ελλάδας βρίσκεται εκεί λησμονημένο. Το συγκλονιστικό κείμενο, με τη ζωντάνια της αφήγησης που χαρακτηρίζει τη συγγραφέα, κάνει αυτή την ιστορία γνωστή με τον πιο ελκυστικό τρόπο. Και όχι μόνο γνωστή αλλά και αλησμόνητη.