Γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1880 στο Ναύπλιο , αλλά δηλώθηκε στα μητρώα αρρένων των Γαργαλιανών Μεσσηνίας. Το πραγματικό του όνομα Σαραντέλος ή Σαράντος Αγαπηνός, γόνος της ιστορικής οικογένειας των Αγαπηνών, η οποία είχε σημαντικό ρόλο κατά την επανάσταση του 1821. Απόφοιτος της Σχολής Ευελπίδων (1891) με βαθμό υπολοχαγού, τοποθετήθηκε στην φρουρά της Αθήνας.
Λίγους μήνες αργότερα, με την επιθυμία να προσφέρει ουσιαστικότερες υπηρεσίες στην πατρίδα και τον υπόδουλο ελληνισμό, αποφάσισε να καταταχθεί εθελοντικά στα στρατιωτικά σώματα που αγωνίζονταν στην Μακεδονία εναντίων των Βούλγαρων Κομιτατζήδων. Έτσι, σε πολύ μικρή ηλικία, κατόρθωσε να διοριστεί, στο Βάλτο των Γιαννιτσών, αρχηγός ανταρτικού σώματος, το οποίο προετοίμαζε στο Βόλο ο καπετάν Ακρίτας (Κωνσταντίνος Μαζαράκης), όπου τον γνωρίζουμε με το ψευδώνυμο καπετάν Άγρας. Μαζί με τα σώματα του υπολοχαγού του Πεζικού Σάρρου Κωνσταντίνου (καπετάν Κάλα) και του Ανθυποπλοίαρχου Δεμέστιχα Ιωάννη (καπετάν Νικηφόρου), είχαν ως κύρια αποστολή την απομάκρυνση των βουλγαρικών συμμοριών από την λίμνη, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει βάση και κέντρο ανεφοδιασμού των ελληνικών σωμάτων.
Τον Νοέμβριο του 1906, σε μια επίθεση κατά των βουλγαρικών ανταρτικών σωμάτων, τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στην Θεσσαλονίκη, από την οποία επέστρεψε μία εβδομάδα αργότερα. Τέλη Φεβρουαρίου, αποχώρησε από την λίμνη και εγκαταστάθηκε στην Νάουσα, αφενός για να αποθεραπευτεί από τα τραύματα του και τους πυρετούς από τους οποίους έπασχε, αφετέρου για να διευθύνει τον αγώνα της περιοχής. Παρά τον κλονισμό της υγείας του, εξακολουθούσε να συμμετέχει ενεργά.
Τον Απρίλιο του 1907, το Προξενείο Θεσσαλονίκης διέταξε την αντικατάσταση όλων των αρχηγών και των ανταρτών που είχαν δοκιμαστεί και εξαντληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πριν αναχωρήσει ο Άγρας, θέλησε να συναντηθεί με τους αρχηγούς των βουλγαρικών τμημάτων της περιοχής, Κασάπτσε και Ζλατάν, με σκοπό να τους εξαγοράσει ή να τους πείσει να στραφούν ενωμένοι κατά των Τούρκων. Έτσι, ορίστηκε η συνάντηση σε ουδέτερο έδαφος, στις 3 Ιουνίου. Οι Βούλγαροι παρά τις διαβεβαιώσεις, συνέλαβαν αμέσως τον Άγρα καθώς και τον μοναδικό συνοδό, τον οποίο δέχτηκε να πάρει μαζί του, Αντώνη Μίγγα. Τέλος, τους απαγχόνισαν μία εβδομάδα αργότερα, στις 7 Ιουνίου, σε μια καρυδιά κοντά στα χωριά Τέχοβο και Βλάδοβο, αφού πρώτα τους περιέφεραν στις κοντινές περιοχές.
Ο θάνατος αυτού του ήρωα είχε ως αποτέλεσμα την ένταση του Μακεδονικού Αγώνα. Στην ανάμνηση των δύο αυτών αγωνιστών, το χωριό Τέχοβο ονομάστηκε αργότερα Καρυδιά ενώ το χωριό Βλάδοβο είναι ο σημερινός Άγρας. Η δράση και ο μαρτυρικός θάνατος του καπετάν Άγρα ενέπνευσαν ποιητές και τραγουδοποιούς. Ενέπνευσαν και στην Πηνελόπη Δέλτα το γνωστό μυθιστόρημα της ‹‹Στα μυστικά του Βάλτου››. Ας αποτελέσει και για μας, την νέα γενιά των Ελλήνων, παράδειγμα αγάπης για την πατρίδα που δε διστάζει να αγωνιστεί θυσιαστικά διαβαίνοντας έτσι το κατώφλι του ηρωισμού.