Κεφαλονιά- Ιθάκη 2007. Εκδρομή με τις φοιτητικές μας ομάδες! Το μόνο που γνώριζα για τα νησιά αυτά μέχρι τότε, ήταν η ιστορία του Οδυσσέα και της Πηνελόπης μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη. Ωστόσο, η εκδρομή εκείνη αποτέλεσε μια δυνατή εμπειρία στη ζωή μου και με συνέδεσε με έναν ξεχωριστό άγιο της εκκλησίας μας.

Το βίωμα δύσκολα φεύγει από τη μνήμη. Έτσι, από εκείνη την εκδρομή το μόνο που δεν μπόρεσε να σβήσει ο χρόνος από το μυαλό μου ήταν η δυνατή και συγκλονιστική εμπειρία, που ζήσαμε όλες, στην μονή του αγίου Γερασίμου στα Ομαλά της Κεφαλονιάς, όπου φυλάσσεται το λείψανο του Αγίου.   Περίοδος διακαινησίμου και ψέλνοντας τον αναστάσιμο κανόνα προσκυνούμε το σκήνωμα του αγίου Γερασίμου, τοποθετημένο όρθιο μπροστά στο τέμπλο. Δυνατά συναισθήματα πλημμυρίζουν την ύπαρξή μου, καθώς αντικρίζω τη μορφή του Αγίου. Ο Θεός είναι παρών και αληθινός. Αυτό μαρτυρεί τό άφθαρτο σώμα που εξαγιάστηκε μέσα από τούς πνευματικούς αγώνες του Αγίου. Αυτό μαρτυρούν πλήθος ανθρώπων, που καταφεύγουν στο μοναστήρι και ζητούν τις πρεσβείες του Αγίου. Ο Θεός μας είναι και ζωντανός και παντοδύναμος. Ενεργεί δια μέσου του Αγίου και νικάει το κακό. Καψαλίζει και καίει τον διάβολο. Το μαρτυρούν τα γεγονότα που εξελίχθηκαν εκείνο το πρωινό μπροστά στα μάτια μας. Το μαρτυρούν οι μοναχές με πλήθος περιστατικών, που συμβαίνουν καθημερινά στο μοναστήρι. «Τις Θεός μέγας, ως ο Θεός ημών»!

Από τότε ο άγιος Γεράσιμος είναι ξεχωριστός άγιος για μένα. Μπαίνοντας στους ναούς μας, ψάχνω την εικόνα του και μια αγαλλίαση με πλημμυρίζει, καθώς μου είναι πλέον γνώριμος και οικείος άγιος. Η Κεφαλονιά έχει τώρα νόημα και περιεχόμενο μέσα μου. Είναι το νησί, όπου κατοικεί ο άγιος Γεράσιμος. Σεπτέμβριος 2016, εννιά χρόνια μετά, ο Θεός μου επιφυλάσσει μια ξεχωριστή έκπληξη και ευλογία στη ζωή μου. Ως δασκάλα πλέον με στέλνει στο νησί του Αγίου για να διακονήσω τα παιδιά. Τα συναισθήματα ανέκφραστα! Στο νησί που έζησε και βρίσκεται παρών ο Άγιος, καλούμαι κι εγώ να δώσω τη μαρτυρία μου ως χριαστιανή δασκάλα. Μια προσευχή βγαίνει αβίαστα από μέσα μου, «Άγιε του Θεού, πρέσβευε για μένα, ώστε να αξιοποιήσω αυτήν την ευλογία του Θεού στη ζωή μου».

Ας ζητήσουμε τις πρεσβείες του αγίου Γερασίμου και τη μεσιτεία του, ιδιαίτερα αυτόν τον μήνα, που τιμούμε στις 20 Οκτωβρίου τη μνήμη του.

Ειρήνη Φιλοθέη