Πλάι στο πορτραίτο των τριών Ιεραρχών προβάλλουν τρεις μεγάλες και φωτεινές μορφές, οι αγίες μητέρες τους, οι οποίες συνθέτουν το ιδανικό πρότυπο της χριστιανής μητέρας. «Αθλήτριες ευσεβείας», βάδισαν πάνω στα ίχνη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Με τη χριστιανική διαπαιδαγώγηση, τις προσευχές και το παράδειγμά τους οδήγησαν και πρόσφεραν τα παιδιά τους στον Θεό. Γι αυτό η Εκκλησία τιμά τη μνήμη Εμμέλειας, Νόννας και Ανθούσας, την Κυριακή μετά τη γιορτή της Υπαπαντής.

Αγία Εμμέλεια

Η αγία Εμμέλεια καταγόταν από ευσεβή οικογένεια της Καισάρειας της Καππαδοκίας. Ο πατέρας της μαρτύρησε για την πίστη του Χριστού κατά τους τελευταίους διωγμούς. Τα παιδιά της αναδείχτηκαν εξέχοντα μέλη της κοινωνίας και τα περισσότερα άγιοι της Εκκλησίας, όπως ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης, ο Πέτρος Σεβαστείας, η μοναχή Μακρίνα και ο μοναχός Ναυκράτιος. Η αγία Εμμέλεια δοκίμασε στη ζωή της πολλές θλίψεις: την ορφάνια, τη χηρεία, τον πρόωρο θάνατο του γιου της Ναυκράτιου. Τις αντιμετώπισε όμως με υποδειγματική πίστη και υπομονή. Αναθρέψε με παιδεία και νουθεσία Κυρίου τα παιδιά της. Δίδασκε κυρίως με το παράδειγμά της. Τελείωσε τη ζωή της ως μοναχή με ηγουμένη τη θυγατέρα της οσία Μακρίνα. Η μνήμη της τιμάται και στις 30 Μαΐου.

Αγία Νόννα

Η Αγία Νόννα, ήταν ευσεβής, με θερμή πίστη στον Θεό. Κατόρθωσε, μάλιστα, με τις προσευχές και την υπομονή της όχι μόνο να μεταστρέψει τον σύζυγό της Γρηγόριο, στην πίστη του αληθινού Θεού αλλά και να τον δει λαμπρό επίσκοπο της ορθόδοξης Εκκλησίας. Είχε δυο γιους, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Καισάριο, και μία κόρη, τη Γοργονία που ακολουθώντας το παράδειγμα της μητέρας τους έγιναν πιστά μέλη της Εκκλησίας και αξιώθηκαν τον τίτλο του αγίου και οι τρεις. Η αγία Νόννα αποτελεί παράδειγμα για μίμηση. Απεβίωσε ειρηνικά (πιθανώς το 374 μ.Χ.) και η μνήμη της γιορτάζεται και στις 5 Αυγούστου.

Αγία Ανθούσα

Η αγία Ανθούσα καταγόταν από πλούσια και ευγενική οικογένεια της Αντιόχειας. Ο σύζυγός της, Σεκούνδος, ήταν κι αυτός χριστιανός και ενεργό μέλος της Εκκλησίας της Αντιόχειας, ανώτερος αξιωματικός στη Συρία. Δυστυχώς πέθανε πολύ νωρίς, όταν ο γιος του Ιωάννης ήταν ακόμη βρέφος μηνών. Παρόλο που η Ανθούσα χήρεψε σε ηλικία 20 ετών δεν ξαναπαντρεύτηκε. Δίδαξε στον Ιωάννη την αγία Γραφή και τον στήριζε με την προσευχή και τη συμπαράστασή της. Έμεινε μαζί του 23 χρόνια, ως τον θάνατό της. Ο Χρυσόστομος ομολογεί στα έργα του ότι η μητέρα του τον έσωσε από τα πάθη του, τον διεφύλαξε από το ειδωλολατρικό περιβάλλον της Αντιόχειας και τον στήριξε στην κατά Θεό ζωή. Επίσης, για την αρετή της την επαίνεσε και ο μεγάλος ρητοροδιδάσκαλος Λιβάνιος.

 

Χρ. Τατ.