Μια μικρή ύπαρξη ανοίξει τα αγνά ματάκια της που δεν έχουν αντικρύσει τίποτε ακόμη μες σε αυτόν τον κόσμο.

Αναπνέει με όση δύναμη έχει μια γενναία ποσότητα αέρα κι ύστερα ξεκινάει ένα δυνατό, διαπεραστικό κλάμα. Οι μικροσκοπικές παλάμες του σφιγμένες σε γροθιά, θαρρείς και δείχνουν την θέληση του νέου ανθρώπου να κατακτήσει όλο τον κόσμο. Μια καρδούλα που χτυπάει ρυθμικά, σαν καλά προγραμματισμένο ρολόι. Κι έπειτα αυτή η μικρογραφία της ανθρώπινης ύπαρξης αφήνεται απαλά στην αγκαλιά της μάνας, που ανακουφισμένη πια ξεσπά σε λυγμούς. Την ίδια στιγμή ένας αόρατος ισχυρός σύνδεσμος δημιουργείται ανάμεσα στα δύο πρόσωπα, ένας σύνδεσμος που δύσκολα διαλύεται.

  Έμεινε να κοιτάει σκεπτική το θαύμα της ανθρώπινης ζωής. Ο καθηγητής πλησίασε τους φοιτητές και άρχισε αναλυτικά να τους εξηγεί τα στάδια του τοκετού. Τα λόγια του όμως εκείνη την ώρα, ακούγονταν μονάχα σαν ένας μακρινός ψίθυρος. Είχε στηλώσει το βλέμμα της στην υπέροχη σκηνή που εξελισσόταν μπροστά της.

-Θεέ μου, ψέλλισε.

-Είπες κάτι Αγνή; άκουσε δίπλα της την φωνή μιας συμφοιτήτριάς της.

-Δεν είναι υπέροχο; συνέχισε εκείνη.

  Ο νους της ταχύτατα επεξεργαζόταν ό,τι έβλεπε κι ό,τι είχε ακούσει στην γυναικολογία και την εμβρυολογία. Μια ζωή που άρχισε από ένα μόλις κύτταρο, το ζυγωτό. Οι εβδομάδες περνούν και το ανθρώπινο σώμα με έναν απόλυτα προκαθορισμένο τρόπο διαπλάσσεται, αναπτύσσεται, φθάνει στην τελική του μορφή. Οι χτύποι μιας μικροσκοπικής καρδούλας ανιχνεύονται ήδη από την έκτη εβδομάδα κύησης. Στις εννιά εβδομάδες το μικρό έμβρυο έχει μήκος μόλις 5 εκατοστά κι όμως μέσα σ’ αυτά  τα λίγα εκατοστά φαίνεται η κεφαλή, τα κλειστά βλέφαρα, τα μικροσκοπικά χεράκια και ποδαράκια. Μέχρι τη στιγμή της γέννησης πλήθος μεταβολών οδηγούν στο σχηματισμό ενός μικρού πλάσματος που αναμένεται να γεννηθεί και την γέννηση του συντροφεύουν όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες. Η περιπέτεια όμως του μικρού ανθρώπου είναι ακόμη μεγάλη μέχρι να ανοίξει τα μάτια του στον καινούριο κόσμο. Οι κινήσεις που κάνει, η θέση που λαμβάνει οδηγούν με έναν μαθηματικό τρόπο στην έξοδό του από το σώμα της μητέρας και την είσοδό του στη νέα ζωή. Οι ωδίνες του τοκετού, οδηγούν στην χαρά της έλευσης ενός μικρού παιδιού. Τα πάντα προγραμματισμένα, όλα καθοδηγούμενα.

-Ευτυχώς, η φύση είναι πιο έξυπνη από εμάς! αναφώνησε ο καθηγητής. Η φύση ξέρει τι κάνει, τα έχει όλα φροντίσει, είπε στο τέλος κι έφυγε βιαστικός να ετοιμαστεί για μια προγραμματισμένη καισαρική τομή.

  Η φύση είναι πιο έξυπνη από εμάς… Χαμογέλασε. Ναι, ο καθηγητής είχε δίκιο. Όποιος τα έχει σχεδιάσει όλα αυτά είναι σίγουρα πιο έξυπνος από εμάς. Εμείς με όλη μας την επιστήμη προσπαθούμε να τα κατανοήσουμε και πάλι αδυνατούμε να το καταφέρουμε αυτό σε βάθος. Πόσο μάλλον να το σκεφτούμε και να το προγραμματίσουμε εξ αρχής. Τελικά η απρόσωπη… φύση είναι έξυπνη και παντοδύναμη, έχει έναν νου πολύ ανώτερο από του ανθρώπου. Η φύση έχει λοιπόν όλα αυτά τα γνωρίσματα; Η φύση ή… ο Θεός;

  Η μητέρα αγκάλιαζε με αγάπη το πολύτιμο παιδί της. Πόσο απείρως μεγαλύτερη είναι στ’ αλήθεια η αγάπη του Θεού που όλα τα προγραμματίζει τέλεια για το πολύτιμο παιδί Του; Ασύλληπτη η αγάπη Του, σκέφτηκε η Αγνή, κι έφυγε από το μάθημα με ένα διαρκές χαμόγελο στα χείλη.