Μια τραγωδία, ένα φλεγόμενο πλοίο, αρκετοί νεκροί και αγνοούμενοι, ενώ οι επιζώντες ψυχολογικά σημαδεμένοι.

Πολλά ειπώθηκαν στις ειδήσεις για το Norman Atlantic, το πλοίο που το 2014 κάηκε από άγνωστη αιτία. Όμως, πόσα λίγα ειπώθηκαν για τον άνθρωπο που μέσα σε όλη αυτή την τραγωδία έγινε φάρος φωτεινός της πίστης και της θυσίας…

Ένας ορθόδοξος γεωργιανός ηγούμενος, ο π.Ηλίας Kartozia που ταξίδευε με το πλοίο αυτό, μες τον πανικό έμεινε ήρεμος και ατάραχος, δίνοντας ελπίδα και εμψυχώνοντας τους πανικοβλημένους επιβάτες. Μάρτυρες διηγήθηκαν πώς ο π. Ηλίας βοήθησε στην εκκένωση του πλοίου.  Ανέφεραν ότι βρισκόταν στο πλευρό του καπετάνιου και προσευχόταν ως το τέλος. Ένας από τους επιζώντες, ο Ηρακλής, καταθέτει:

«Πήρα τον εννιάχρονο γιο μου στους ώμους μου και άρχισα να τρέχω. Υπήρξαν στιγμές που φοβόμουν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Ο Αρχιμανδρίτης Ilia με καθησύχαζε, και μου έλεγε πάνω απ’ όλα να σκέφτομαι τον Θεό. Έτσι μου έδωσε δύναμη. Ήταν κοντά μας και μας έδειχνε τον δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουμε. Φτάσαμε στο σωστό σημείο, και μου έλεγε “Σκεφτείτε τον Θεό. Ο Θεός βοηθά”. Όταν ήρθε η σειρά του, είδε πίσω του μια γυναίκα με ένα μικρό κορίτσι, νομίζω ότι ήταν Ελληνίδες, και έδωσε τη θέση του, λέγοντάς τους να πάνε αυτές μπροστά, ενώ εκείνος έμεινε στο φλεγόμενο πλοίο. Κάποτε ήρθε η σειρά του, μα καθώς κατέβαινε το σχοινί έσπασε και βρέθηκε στη θάλασσα. Του έριξαν ένα σωσίβιο αλλά δεν ήταν σε θέση να το φθάσει και πνίγηκε στο τρικυμισμένο πέλαγος».

Ο π. Ηλίας ήταν ηγούμενος στη μονή του Αγίου κτήτορος Δαβίδ στη Mtskheta και ταξίδευε για να επισκεφθεί την κρύπτη με το λείψανο του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας. Κουβαλούσε ένα σακίδιο. Μέσα είχε εικόνες, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να αποχωριστεί. Είπε ότι θα τις είχε πάντα μαζί του.

Η είδηση του θανάτου του στην πατρίδα του, τη Γεωργία, δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα λύπης και θαυμασμού. Η αυτοθυσία του τον ύψωσε στις σφαίρες του ήρωα και του αγίου. Ήδη στην Ιταλία τον αποκαλούν ήρωα, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας τον βράβευσε για την ανδρεία του.

Ο π. Ηλίας είναι ακόμη ένα παράδειγμα αυτοθυσίας. Ένας ακόμη ορθόδοξος ιερέας, ήρωας. Η θυσία του, χάρισε σε εκείνον τον ουρανό και σε μας ένα πρότυπο, έναν φωτεινό οδοδείκτη που μας δείχνει τον δρόμο της θυσίας, τον δρόμο του Θεού!

Αιωνία του η μνήμη!

 

αΓαθΗ