«Λόγος περί μετανοίας», αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου

Διασκευασμένος στη νεοελληνική.

Είναι γνωστός στους περισσότερους ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης για το μεγάλο συγγραφικό του έργο, πόσοι όμως έχουμε, μελετήσει έστω και κάτι λίγο από αυτό;

Mε τη διασκευή μέρους του έργου του Αγίου στη Νεοελληνική, οι εκδόσεις της «Συνοδείας Σπυρίδωνος ιερομονάχου Νέας Σκήτης Αγίου Όρους» το καθιστούν προσιτό σε όλο το αναγνωστικό κοινό. Ειδικότερα κυκλοφορούν: «Ο Αόρατος Πόλεμος», «Συμβουλευτικό Εγχειρίδιο ή Περί φυλακής των πέντε αισθήσεων», «Η Ωδή της Θεοτόκου», «Λόγος περί Μετανοίας», «Νέα Κλίμαξ» κ.ά.

Θα αναφερθώ σύντομα στο έργο «Λόγος περί Μετανοίας», το οποίο είναι τμήμα του μεγαλύτερου έργου του αγίου Νικοδήμου «Εξομολογητάριον». Καθώς το μελετούσα αναθεώρησα τις γνώσεις μου, για το τι σημαίνει μετάνοια και πώς μπορούμε να την αποκτήσουμε στην καθημερινότητά μας. Με λίγα λόγια και αρκετά παραδείγματα ο Άγιος διαχωρίζει την πραγματική μετάνοια, από την απλή εξομολόγηση, που αν δεν προσέξουμε μπορεί να αποβεί από σωτήρια, επιζήμια. Αν θέλεις, λοιπόν, να ζήσεις τη μετάνοια που τόσο τονίζει η περίοδος της Μ. Σαρακοστής, σίγουρα πρέπει πρώτα να γνωρίσεις την αληθινή της μορφή. Γι’ αυτό σου συνιστώ αυτόν τον μικρό οδηγό ως βοήθημα.