Όταν ήμουν μικρότερη -στο δημοτικό ίσως- δεν μου άρεζε το όνομά μου. Προτιμούσα κάποιο μακροσκελές, μάλλον σπάνιο, κάτι που θα γέμιζε το στόμα όποιου το πρόφερε. Επίσης με το παιδικό μου μυαλό δεν «συμπαθούσα» -αν μπορώ να το εκφράσω έτσι- την Αγία της οποίας το όνομα φέρω. Δεν της έβρισκα κάτι αξιόλογο. Ήταν μεγάλη σε ηλικία, έφυγε από τον κόσμο σε βαθιά γεράματα από φυσικά αίτια, έζησε μια συνηθισμένη στα μάτια μου οικογενειακή ζωή. Δεν μπορούσα να ταυτιστώ μαζί της.

Κι όμως, τώρα πια που το έχω σκεφτεί καλύτερα, τη θαυμάζω κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Η «συνηθισμένη» της ζωή δεν ήταν καθόλου συνηθισμένη. Τα πιο πολλά χρόνια της τα πέρασεμέσα στη ντροπή της ατεκνίας, γιατί τα άτεκνα ζευγάρια στιγματίζονταν στην εποχή της. Ήταν πιστή και ευσεβής και μαζί με το σύζυγό της δεν έπαψαν ποτέ να ελπίζουν για το θαύμα ακόμη κι όταν τα χρόνια πέρασαν και δεν ήταν δυνατόν να εκπληρωθεί η επιθυμία τους με φυσικό τρόπο. Πόση δύναμη αλήθεια χρειάζεται αυτό; Η λαχτάρα σου να είναι η πιο απλή φυσική εξέλιξη της ζωής κι εσύ να μην απογοητεύεσαι και να υπομένεις τη δοκιμασία με την ίδια, αν όχι περισσότερη πίστη και ελπίδα. Πόσος αγώνας, πόση ταπείνωση προκειμένου να δεχτείς το θέλημα του Θεού αγόγγυστα, μένοντας σταθερή και ανυποχώρητη στην πίστη;

Κι ενώ όλα φαίνονταν χαμένα οι προσευχές πολλών χρόνων, κι όχι κάποιων ημερών, εισακούονται. Το πολυπόθητο παιδί έρχεται στον κόσμο, πραγματικό δώρο από τον ουρανό, η μεγαλύτερή τους επιθυμία πραγματωμένη με σάρκα και οστά. Και ποια είναι η δική τους αντίδραση; Δεν κρατούν τη χαριτωμένη τους κόρη για τον εαυτό τους αλλά τη μοιράζονται ή μάλλον τη χαρίζουν πίσω σε Αυτόν που τους την έστειλε. Την αφιερώνουν σε Εκείνον που μετά από μερικά χρόνια θα την αξιώσει να Τον χωρέσει στα σπλάχνα της και να γίνει η Μητέρα Του και η Μητέρα όλων των δικών Του.

Η αγία Άννα πριν ακόμη η ίδια η Ελπίδα έρθει στη γη, πριν ακόμη ο Θεός κατοικήσει ανάμεσα στους ανθρώπους, πριν θυσιαστεί για χάρη μας, έζησε μια ολόκληρη ζωή μέσα στην ελπίδα. Δεν μαρτύρησε σε μια στιγμή ηρωικά γι’ Αυτόν όπως εκατομμύρια άλλοι, υπέμεινε σχεδόν ισόβια το μαρτύριο της ατεκνίας με πίστη και εμπιστοσύνη στη δύναμη του Θεού της. Αξιώθηκε να φέρει στον κόσμο την Μητέρα όλων μας και μας την χάρισε γενναιόδωρα, χωρίς να σκεφτεί τον εαυτό της που τόσα υπέμεινε για χάρη της.

Μαζί με τον Ιωακείμ έγιναν το ανδρόγυνο πρότυπο και βοηθός για κάθε άτεκνο ζευγάρι που ευλαβείται τον Θεό.

Με την υπομονή και την ακλόνητη πίστη τους συνέβαλαν στο σχέδιο της θείας οικονομίας γι' αὐτό σέ κάθε θεία Λειτουργία με χαρά πια ακούω «…θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης…». Ποιος άλλος στ’ αλήθεια έχει την τιμή να μνημονεύεται ο Άγιος του τόσο συχνά;

Α.Α.