Είναι ένας ευγενικός επισκέπτης. Χτυπά την πόρτα της ψυχής διακριτικά, προσμένοντας τη δική μας θετική ανταπόκριση.

Τόσο αθόρυβα, που αν δεν αλλοιωθεί η σκληροτράχηλη επιφάνεια του εσωτερικού μας κόσμου, δεν θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε τη δράση της ευεργετικής του παρουσίας στα ενδότερα της ύπαρξής μας. Δεν πρόκειται για τη λεγόμενη θετική ενέργεια, που σωρηδόν τη διατυμπανίζουν οι κοσμικοί άνθρωποι. Αντιθέτως, ο λόγος γίνεται για την καταλυτική δύναμη που φέρει το τρίτο πρόσωπο της αγίας Τριάδος. Το πνεύμα το άγιο, το ζωηφόρο.

Είναι ο θεμέλιος λίθος της Εκκλησίας, η απαρχή της ιστορίας που ξεκινά πενήντα μέρες μετά την ανάσταση του Θεανθρώπου, όταν και φανερώνεται σ’ ένα υπερώο της Ιερουσαλήμ, όπου είχαν συγκεντρωθεί οι μαθητές του Χριστού για να γιορτάσουν την εβραϊκή γιορτή της Πεντηκοστής. Τους το είχε υποσχεθεί ο Ιησούς, λίγο πριν αναληφθεί στους ουρανούς. Δεν θα τους άφηνε μόνους καθώς θα ερχόταν ο Παράκλητος για να τους φωτίσει και να ενισχύσει το θεόπνευστο έργο που θα επιτελούσαν στις ψυχές των ανθρώπων.

Και να, ακούγεται «εκ του ουρανού ήχος ώσπερ φερομένης πνοής βιαίας», παρουσιάζεται ως «γλώσσαι ωσεί πυρός» και  κάθεται « εφ’ ένα έκαστον αυτών». (Πράξ.2:3-4)  Κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά,  η εμφάνιση του αγίου Πνεύματος ως γλώσσες πύρινες έχει πολλαπλή σημασία: πρωτίστως φανερώνει την ομοούσια υπόσταση του Θεού ενώ παράλληλα προβάλει τη διττή (επι)δράση του αποστολικού κηρύγματος στους ανθρώπους.  Γιατὶμπορεῖσυγχρόνωςνὰεὐεργετεῖκαὶνὰτιμωρεῖ. Ὅπωςτὸπῦρἔχειδιπλὴἰδιότητα καὶνὰφωτίζεικαὶνὰφλογίζει, ἔτσικαὶὁλόγοςτῆςδιδασκαλίας, αὐτοὺςποὺὑπακούουνφωτίζεικαὶαὐτοὺςποὺἀπειθοῦνπαραδίδειτελικὰσὲπῦρκαὶκόλαση (ΕΠΕ τόμος 10ος).

Συγκλονίζει η συνέχεια της ημέρας εκείνης. Θαυμασμός πολύς ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των ανθρώπων που κατά χιλιάδες είχαν συγκεντρωθεί στην ιερή πόλη για να συμμετέχουν στη γιορτή, Ιουδαίοι και προσήλυτοι, προερχόμενοι από διαφορετικές περιοχές και ομιλούντες μια ευρεία γκάμα γλωσσών. Η απορία τους δεν είναι απόρροια του γεγονότος ότι ξάφνου αναγνωρίζουν τη δική τους ομιλούμενη, αλλά πρωτίστως της συνειδητοποίησης πως οι ομιλίες, που τόσο οικείες ηχούν στα αυτιά τους, προέρχονται από στόματα απλών και αγράμματων ψαράδων.

Η επιφοίτηση του Αγίου πνεύματος έχει συντελεστεί και οι μαθητές εισέρχονται πλέον στην περίοδο της χάριτός Του. Κι όχι μόνο αυτοί. Ο φωτισμός του Αγίου Πνεύματος δρα ιαματικά στις καρδιές των ανθρώπων, γλυκαίνει και μαλακώνει τις σκληρότερες εξ αυτών, ώστε την ημέρα της Πεντηκοστής, τη γενέθλιο ημέρα της εκκλησίας, να βαπτίζονται χριστιανοί τρεις χιλιάδες ψυχών.

Πλούσια χαρίζει και σκορπίζει τα δώρα του ο Παράκλητος και μακάριοι είναι οι άν­θρωποι εκείνοι που τα δέχονται, αγωνιζόμενοι να κρατούν την καρδιά τους κα­θα­ρή, ζώντας απλά και απροσποίητα. Η ευλογημένη ψυχή τους εισέρχεται σε μια διάσταση υπέρλογη, πνευματική και ικανή να αντιμετωπίζει όλους τους πειρασμούς της ζωής.

Ας πορευόμαστε μέσα στη χάρη του Αγίου Πνεύματος όλες τις ημέρες του βίου μας, ώστε να προγευόμαστε τον παράδεισο από τώρα.