Στα πρώτα γυμνασιακά χρόνια εδώ και δεκαετίες οι έφηβοι της Ελλάδας διδάσκονται τις περιπέτειες και τα κατορθώματα του Οδυσσέα, ενός θαρραλέου πολυμήχανου άντρα που έδινε μάχες για δέκα χρόνια και άλλα τόσα ταξίδευε μέχρι να φτάσει στην πατρίδα του, την Ιθάκη.

Ο μηχανικός τρόπος διδασκαλίας ίσως δεν άφηνε πολλά περιθώρια για μύηση στα βαθύτερα νοήματα του έπους, ωστόσο το μεγαλείο των αφηγήσεων ήταν ικανό από μόνο του να δημιουργήσει βαθιά ερεθίσματα.

Όντας παιδί, προσπαθώ να ανακαλέσω την άποψη μου όχι για το ομηρικό αριστούργημα, αλλά για αυτόν τον ταλαίπωρο άνθρωπο, που το μόνο που ήθελε ήταν να πατήσει στα πάτριά του εδάφη.

Αυτό λοιπόν που είχε εντυπωσιάσει εμένα σε εκείνη την ηλικία δεν ήταν τόσο τα ταξίδια και οι περιπέτειες, όσο αυτός ο νόστος που τόσο συνείχε τον κεντρικό ήρωα. Ο νόστος, η νοσταλγία για το σπίτι του, την πατρίδα του. Γύρισε σχεδόν όλον τον κόσμο απέκτησε εμπειρίες και βιώματα που έμειναν αλώβητα στο χωνευτήρι του χρόνου και όμως το κυρίαρχο συναίσθημα μέσα του ήταν η νοσταλγία.

Νοσταλγία. Το άλγος του νόστου. Η ανομολόγητη ευγνωμοσύνη στον τόπο που σε μεγάλωσε. Και αφήνει αυτή η λέξη πάντα μια γλυκόπικρη γεύση. Μια ισορροπία αισθήσεων, ανάμεσα στο τετελεσμένο, στο τελούμενο και σε αυτό που έρχεται. Για πολλούς ανθρώπους ο Οδυσσέας αποτέλεσε ένα ασυναίσθητο πρότυπο. Ένα μοντέλο για αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν, να γνωρίσουν, να μάθουν, αλλά και για αυτούς που χωρίς να έχουν τάσεις περιηγητικές βρέθηκαν στο πλοίο που αναχωρούσε από την Τροία και επέστρεφε στην Ιθάκη, έχοντας στόχο τους τον νόστο.

«Μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι. Αυτό είναι η Ελλάδα και αυτό χρειάζεσαι για να φτιάξεις μια Ελλάδα από την αρχή», έλεγε ο Ελύτης. Τόσο απλή και φτωχική. Και ίσως όντως να είναι τελικά αυτό που δεν αφήνει τη νοσταλγία να κοπάσει μέσα του, ακόμα και όταν βρίσκεται στην πατρίδα του.

Πολλοί άνθρωποι με ρωτάνε τι μου λείπει από την Ελλάδα. Η απάντηση που δίνω διαφέρει κάθε φορά, όχι ανάλογα με τον ακροατή, αλλά ανάλογα με τον χωροχρόνο που ταξιδεύω και τοποθετούμαι. Και πάντα καταλήγω να σκέφτομαι ότι ίσως να είναι η μυρωδιά του τσουρεκιού που απλώνεται σε όλη τη γειτονιά τη Μεγάλη Πέμπτη, αυτή η πένθιμη καμπάνα της Μεγάλης Παρασκευής και αυτό το φωτεινό ανοιξιάτικο βράδυ της Ανάστασης. Ίσως πάλι να είναι ένα δροσερό ανοιξιάτικο πρωινό σε κάποια ανθισμένη γωνιά της πόλης, ή ένα μεστωμένο καλοκαιρινό μεσημέρι κάτω από την κληματαριά της αυλής μας. Μπορεί ακόμα να είναι ένας περίπατος ένα αυγουστιάτικο σούρουπο ή μια κρύα νύχτα του χειμώνα.

Ελλάδα και Νοσταλγία. Δύο λέξεις ταυτόσημες πια στο λεξιλόγιό μου. Τα συναισθήματα και οι θύμησες θαρρείς πως μοιάζουν με αυτές του γνώριμου εφηβικού ήρωα.  Και ίσως να αγάπησε και αυτός τόσο την πατρίδα του επειδή την νοσταλγούσε. Ίσως όμως από την άλλη όταν έφτασε στο σπίτι του να συλλογίστηκε πως η Ιθάκη του έδωσε το ωραίο ταξίδι. Χωρίς αυτήν δεν θα ‘βγαινε στον δρόμο. Και ίσως όταν γύρισε να τη βρήκε κάπως φτωχική. Καμιά φορά η νοσταλγία δανείζεται πινέλα και μπογιές και χρωματίζει κατά πως αυτή θέλει.

ΥΓ. Πριν από μερικές μέρες χτύπησε την πόρτα μου ένας φοιτητής. Και μου εξήγησε ότι γράφει ένα βιβλίο και συλλέγει διάφορες απόψεις πάνω στο ερώτημα: Αν δεν υπήρχαν χρήματα, δουλειά και είχες όσο χρόνο ήθελες σε ποιον τόπο θα ήθελες να ταξιδέψεις και να μείνεις; Του απάντησα ακαριαία. Στο σπίτι μου.

Αθηνά Πεΐδου