Τις προάλλες διάβασα μία είδηση στον ηλεκτρονικό «τύπο»:
«Από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών τελέστηκε η κηδεία του …., που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή …. Η κηδεία του …θα είναι πολιτική, ενώ, σύμφωνα με την επιθυμία του, θα ακολουθήσει αποτέφρωση του νεκρού, που θα γίνει εκτός Ελλάδας λόγω βαρβαρότητας της ελληνικής πολιτείας που αρνείται να επιτρέψει την καύση που γινόταν στην αρχαιότητα…».
Με προβλημάτισε ιδιαίτερα. Γιατί να επιθυμεί κάποιος να καεί μετα θάνατον; Πόσο δικαίωμά του είναι; Γιατί σήμερα, στην εποχή μας τείνει να επιβληθεί αυτή η τακτική; Ποια είναι ή ποια πρέπει να είναι η στάση της Εκκλησίας; Στους προβληματισμούς μου απάντησε ικανοποιητικά ένα βιβλίο του μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου Χατζηνικολάου. Παρακάτω παραθέτω αποσπάσματα από το βιβλίο του «Ελεύθεροι από το γονιδίωμα».
«…Η καύση των νεκρών δεν είναι ατομικό δικαίωμα του νεκρού πλέον ανθρώπου. Η διατήρηση του σώματός του αποτελεί κοινωνική υποχρέωση σεβασμού και επιβίωσης του προσώπου του. Δεν μπορεί να είναι δικαίωμα κάποιου να τον ….κάψουμε εμείς! Το θέμα δεν είναι αν κάποιος επιθυμεί να καεί· είναι αν η κοινωνία θα δεχθεί να τον κάψε».
«…Οι προφάσεις για την καύση των νεκρών είναι παρα πολλές (έλλειψη χώρου, λόγοι υγείας, αποφυγή μικροβίων,ανθρώπινα δικαιώματα, το αποτρόπαιον του θανάτου). Υπάρχουν ωστόσο και τα βαθύτερα αίτια του αιτήματος της καύσης και αυτά είναι τα εξής:
1.Ο μηδενιστικός τρόπος ζωής: Η κοινωνία με την καύση των νεκρών προσυπογράφει και το δικό της τέλος· τον μηδενισμό της. Μια κοινωνία που δεν αντέχει τον άνθρωπο ούτε στην ασθένειά του , ούτε στην αδυναμία του, ούτε στον θάνατό του, μια κοινωνία που καίει τους νεκρούς της, μια κοινωνία που κατασρέφει την ανάμνηση της ζωής και την ενθύμηση των μελών της- αυτό είναι τα λείψανα- μια κοινωνία που κάνει την αρχή του ανθρώπου τεχνητή και μηχανική και το τέλος του οριστικό και αμετάκλητο, μια κοινωνία που αρνείται την πνοή του αιώνιου και εγκλωβίζεται σττην ασφυξία του εφήμερου, τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η κοινωνία με η ζωή;…Φαίνεται πως το αποτέλεσμα του ανθρωπισμού χωρίς Θεό, του πολιτισμού χωρίς αξίες και του μηδενισμού χωρίς σκοπό, το αποτέλεσμα της σύγχυσης της αθεΐας είναι η εξαφάνιση του ανθρώπου, η καύση και του τελευταίου υπολείμματος του. Η καύση των νεκρών οδηγεί στην καύση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
2.Η επιθυμία αποθρησκευτικοποίησης της κοινωνίας: η έννοια της αιωνιότητας της ψυχής όλο και απομακρύνεται από την εμπειρία της ζωής μας. Κάθε τι που την υπενθυμίζει (η ταφή δηλαδή) και διακριτικά την υπογραμμίζει βαθμιαία γίνεται ανεπιθύμητο στην αποδοχή του και ενοχλητικό στην πρακτική του.
3.Η κυριαρχία της χρηστικής αντίληψης εις βάρος του σεβασμού και των αξιών».
«…Το χρέος της εκκλησίας είναι:
1.να περιγράψει τη ζωντάνια της ψυχής
2.να εκφράσει μέσα από την ταφή: την αλήθεια της, την ανθρωπιά της ,την αιώνια πνευματικότητα και ελπίδα της ,την εσωτερική μυστική χαρά της ,την αισθητική της, την αίσθηση του ωραίου και την ανάγκη της να διατυπώσει με την διάλεκτο της αισθητικής το βίωμα της ιερότητα του θανάτου.
3.να υπογραμμίσει την ιερότητα της ζωής και του θανάτου
4.να αποτυπώσει το θεολογικό της βίωμα».
Ειναι φοβερό το πώς οι άνθρωποι του σήμερα απωθούν τη σκέψη του θανάτου. Ενώ καθημερινά ακούν και βλέπουν – ολοένα και πιο κοντά τους- τραγωδίες από τα μηραία ατυχήματα ως τις βίαιες και αποτρόπαιες ανθρωποκτονίες θεωρούν πως δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ στη ζωή τους κάτι παρόμοιο… και συνεχίζουν να «ζουν» τη ζωή τους αμέριμνοι φαινομενικά και χαρούμενοι επιφανειακά… Πόσο κενή και μάταιη είναι η ζωή δίχως την αιώνια προοπτικής της!
Αντήχησε ξανά στα αυτιά μου η φωνή του ιερέα που το πρωί της Κυριακής, πρόσφερε το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου στους πιστούς «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον». Μέσα στην τραγική ζωή αυτού του κόσμου η Εκκλησία προσφέρει την αιώνια ζωή!
Αυθόρμητα ανέβηκε στα χείλη μου η ευχή…«Κύριε, αξίωσέ με το σώμα που μου δάνεισες να σ’ το επιστρέψω μια μέρα όσο μπορώ ακέραιο, ακηλίδωτο, να φέρει τα στίγματα της πάλης και του αγώνα ετούτης της ζωής, για να μπορώ με άφθαρτο πλέον σώμα να Σε θωρώ και μαζί με τον χορό των αγίων και των αγγέλων Σου αιώνια να σε υμνώ στην ουράνια Βασιλεία Σου! Αμήν».

Φ.Α.Ξ.