«Να φύγω, ή να μείνω;». Τριβελίζει το κεφάλι της Εύας αυτό το ερώτημα εδώ και αρκετές μέρες. Τελειόφοιτη τοῦ Πολυτεχνείου και το μέλλον της διαφαίνεται λαμπρό στο εξωτερικό.

Αρκετά μάλιστα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια προσφέρουν θέσεις για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές καί παράλληλη επιστημονική συνεργασία σε απόφοιτους της ειδικότητάς της. Οι καθηγητές της στη Σχολή την καθησυχάζουν πως «έξω» θα βρει τις πλέον κατάλληλες συνθήκες για να ανελιχθεί σε γνωστικό και συνάμα σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Οι φίλοι της την παροτρύνουν να φύγει, και ήδη μπήκαν σε διαδικασία αναζήτησης εισιτηρίων για να την επισκεφτούν το επόμενο καλοκαίρι. Όσο για τους γονείς της, ο πατέρας μονάχα της είπε να κάνει ό,τι εκείνη νομίζει καλύτερο. Και η μάνα με σφιγμένα τα χείλη και με βουρκωμένα τα μάτια, προσπάθησε να της χαμογελάσει για να της δείξει πόση εμπιστοσύνη είχε στην κρίση της…

Παρά όμως τις παροτρύνσεις των καθηγητών και των φίλων της, η Εύα δεν είχε ακόμα πάρει την οριστική απόφαση. Μέρες τώρα έμενε συλλογισμένη, σημειώνοντας θετικά και αρνητικά για την μία ή την άλλη επιλογή, κάνοντας μακρές λίστες με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα… Στο τέλος, καθώς η πλάστιγγα έγερνε εμφανώς πρός τη μία κατεύθυνση, έγραψε με μεγάλα γράμματα στο ημερολόγιό της: «Γιατί να μείνω Ελλάδα;».

Απομεσήμερο και η Εύα αποφάσισε να βγει μια βόλτα, να ξεσκάσει. Το απαλό αεράκι, πρώιμα ανοιξιάτικο, της δρόσιζε τα μάγουλα, ενώ ταυτόχρονα έδιωχνε μακριά τις γεμάτες αγωνία σκέψεις της, το τεράστιο εκείνο ερωτηματικό: «Γιατί νά μείνω Ελλάδα;». Κάθισε σε ένα παγκάκι. Ο ήλιος, που δεν είχε ακόμα αρχίσει να δύει, της έλουζε το πρόσωπο και της ζέσταινε το κορμί, την καρδιά. Για μερικά λεπτά αφέθηκε σε αυτή την ομορφιά και στο γαλήνεμα της ψυχής της χωρίς να σκέφτεται το αύριο, το μετά, το «μέσα» ή το «έξω»… «Δόξα τω Θεώ!», σιγοψιθύρισε, «Λίγες στιγμές γαλήνης!».

Έμεινε να κοιτάζει τον απέραντο γαλάζιο αττικό ουρανό… Τον ήλιο να αντανακλά στα μάρμαρα του Παρθενώνα! Μια καμπάνα ακούστηκε να σημαίνει στο απομεσήμερο για την Προηγιασμένη. Άνοιξη… Σαρακοστή… Ελλάδα! Ομορφιά, πίστη, ζεστασιά!

Κι έτσι ξαφνικά καταμεσής της γαλήνης το ερωτηματικό εμφανίστηκε ξανά. Τεράστιο και ἀμείλικτο και πάλι, αλλά τόσο διαφορετικό!!! «ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΕΔΩ;».

Εδώ, σου φτάνει ένας ουρανός και μια αχτίδα ήλιου για να ξεθολώσει ο νους σου. Εδώ σε κάθε βήμα μια ζεστή γωνιά, με γαλήνη και ευωδιά σε περιμένει για να σε φέρει στην αγκαλιά του Θεού να κουρνιάσεις μέσα της, να νιώσεις δυνατός.

Εδώ γονείς, φίλοι, συγγενείς…

Εδώ όσοι σε συνέδεσαν με τον Θεό και την Εκκλησία. Όσοι μ’ έγνοια παρακολουθούν τα βήματά σου, ετοιμοι  σε κρίσιμες, σκοτεινές ώρες να σου θυμίσουν τους στόχους σου.

Εδώ μια αγκαλιά άνθρωποι που στέκουν γύρω σου σαν αδελφοί, με την ίδια ορθόδοξη πίστη, με την ίδια αγωνιστική πορεία…

Εδώ δρόμοι, κτήρια, πλατείες κλείνουν μέσα τους ἱστορίες παλιές και νέες… και τη δική σου!

«ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΓΩ ΑΠΟ ΕΔΩ;»

   Δεν ήθελε να αφήσει Τίποτα και Κανέναν από αυτούς πίσω η Εύα… Της ήταν όλα πολύτιμα! Τα είχε όλα ανάγκη! Ἤξερε βέβαια πως αυτά δεν μετρούσαν στα πλεονεκτήματα σε όλους τους οικονομικούς και επαγγελματικούς της υπολογισμούς. Ούτε έδιναν απάντηση στο βασανιστικό «γιατί;». Τώρα όμως δεν την απασχολούσε το γιατί; αλλά το πώς;

Πώς να φύγει από ‘δω; Η πατρίδα της χρειάζεται τα παιδιά της περισσότερο τώρα, στα δύσκολα.

Πώς να φύγει από ‘δω; Τώρα που στην πορεία της χρειάζεται στήριγμα για τα όνειρά της την πίστη στον Θεό; Αυτή την πίστη που τη ζεις μοναδικά -όλοι το ομολογούν- μέσα στην ατμόσφαιρα της ορθόδοξης Ελλάδας, στη θαλπωρή των ορθόδοξων ναών της!

Τελικά, το αποφάσισε: Θα επέμενε… ελληνικά! Θα έμενε Ελλάδα!

Θα αγωνιζόταν στην πατρίδα της για τη γνωστική, ακαδημαϊκή και πνευματική της εξέλιξη και προκοπή! Θα επιχειρούσε στη χώρα της να προχωρήσει και να πραγματοποιήσει τους στόχους, τις επιθυμίες και τα όνειρά της, που τα έπλασε με φόντο ελληνικό! Θα έκανε την προσπάθεια και τον αγώνα της εντός των συνόρων!

Αγριππίνα