«Άρπαξε την ευκαιρία», «Δώσε μου μια ευκαιρία», «Μην χάσεις την ευκαιρία», «Δεν θα έχεις άλλη ευκαιρία»…

Φράσεις τόσο γνώριμες, ειπωμένες λίγο πολύ από όλους μας σε κάθε … ευκαιρία! Τι να εννοούμε όμως;

Για τη συγκεκριμένη λέξη οι φιλόλογοι θα μας δίνανε περίπου αυτόν τον ορισμό: Ευκαιρία= σύνθετη λέξη, ευ-καιρός, καλός καιρός, ευνοϊκή, κατάλληλη περίσταση, κατάλληλη χρονική στιγμή. Ὅμως κάθε φορά πίσω από την «ευκαιρία» κρύβονται πολλά: μια θέση εργασίας, μια προαγωγή, η ένταξη σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, μια πανεπιστημιακή εργασία, έρευνα…. αναρίθμητα.

Στη γενιά μας παραπονιόμαστε πως δεν προσφέρονται ευκαιρίες. Και δεν θα ήταν ψέμα αν ως ευκαιρία ορίζαμε μόνο όλα τα παραπάνω. Αλλά αν σηκώναμε το βλέμμα μας λίγο πιο ψηλά από κει που συνήθως σκοντάφτει…

Κάθε μέρα που ξημερώνει είναι μια ευκαιρία. Κάθε μέρα που ξεκινά με τους ίδιους γρήγορους και μονότονους ρυθμούς είναι μια ευκαιρία. Ναι, μας δίνεται η ευκαιρία ξανά και ξανά να εργαστούμε, στην όποια θέση, για τον όποιο σκοπό. Μας προσφέρεται και σήμερα η υγεία να πραγματοποιήσουμε τα καθήκοντά μας. Αν κοιτάξουμε δίπλα μας θα δούμε πολλούς που δεν έχουν την ευκαιρία να ζήσουν σε αυτούς τους ρυθμούς, αλλά παλεύουν πάνω σ’ ένα κρεβάτι να κερδίσουν τη ζωή της επόμενης στιγμής.

Κάθε μέρα, με την όποια αποτυχία ή στραβοτιμονιά της είναι μια ευκαιρία. Μια ευκαιρία να μάθουμε από τα λάθη μας, να ξεφύγουμε από την απελπισία, να γίνουμε πιο δυνατοί, να ξαναρχίσουμε και πάλι από την αρχή. Αλλά και μια ευκαιρία να συναισθανθούμε την μικρότητά μας, την αδυναμία μας, να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και να τον παραδώσουμε στα χέρια του Κυρίου για να ζήσουμε το αποστολικό: Πάντα ισχύω εν τω ενδυναμοῦντι με Χριστώ!

Κάθε μέρα που αρχίζει είναι μια ευκαιρία. Είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσουμε και πάλι τον αγώνα, να ανανεώσουμε αποφάσεις, να βάλουμε στόχους για να αλλάξουμε, να ομορφύνουμε τον κόσμο κάνοντας την αρχή από τον κόσμο μέσα μας.

Κάθε μέρα, κάθε ώρα είναι εύ-καιρος. Ας αδράξουμε λοιπόν τη νέα εκκλησιαστική και ακαδημαϊκή χρονιά όλες τις ευκαιρίες της κάθε μέρας!