Αιώνες τώρα μια στρατιά αγίων προσώπων προβάλλει κάθε μέρα ανοίγοντας το ημερολόγιο. Πόση δύναμη παίρνει κανείς όταν σκέφτεται ότι και σήμερα γιορτάζει ένας άγιος,

ένας πολίτης του ουρανού στην ουράνια βασιλεία. Άγιοι γνωστοί, άγνωστοι, άγιοι  μικρά παιδιά, νέοι αλλά και γέροι δείχνουν τον δρόμο προς την αιωνιότητα. Ένας άλλος κόσμος πέρα από τη λογική του ανθρώπου, σε μια άλλη διάσταση που λέγεται πνευματική και μπορεί κανείς να την αντικρύσει  μόνο με τα μάτια της πίστης με έναν… υπέρλογο νου.

Ένας τέτοιος άγιος, γνωστός στις μέρες μας είναι και ο άγιος Νικόλαος. Η ευσεβής και πλούσια οικογένειά του  τον γαλούχησε με τα νάματα του ευαγγελίου  και του μετέδωσε τις μεγάλες αλήθειες της πίστης μας. Μετά το θάνατο των γονέων  του, με υψηλό το αίσθημα της φιλανθρωπίας που τον διακατείχε, μοίρασε όλη την περιουσία του στους φτωχούς, ιδρύοντας φτωχοκομεία και διάφορα ιδρύματα. Υπήρξε παρηγορητής των πονεμένων, φροντιστής των αδυνάτων, είχε άπειρη αγάπη προς όλους και μεγάλη ανεκτικότητα. Σαν πατέρας έσκυβε στα προβλήματα του κάθε ανθρώπου, προσφέροντας έμπρακτα την αγάπη και την προσευχή του.

Έγινε εκφραστής του ελληνικού και χριστιανικού ιδεώδους. Με την παρ­ρη­σί­α  και την τόλμη του κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο δεν δίστασε μπροστά στα μά­τια όλων να χαστουκίσει τον Άρειο, ο οποίος έθιξε και αμφισβήτησε την τρι­α­δι­κό­τη­τα του Θεού. Μέσα του ο Νικόλαος, φωτισμένος καθώς ήταν, είχε σφοδρή τη βεβαιότητα της τριαδικότητας του Θεού και δεν επέτρεπε σε κανέναν να την προσβάλλει, βλασφημώντας το όνομα Του. Έτσι και δεν άργησε ο Θεός να τον ανα­δεί­ξει επίσκοπο στα Μύρα της Λυκίας.

Ως επίσκοπος υπήρξε φύλακας και εκφραστής ορθής, γνήσιας και ανόθευτης πί­στης, πνευματικός αρωγός των πιστών, έμπνευση και παράδειγμα αυτοθυσίας για κά­θε πιστό.

Ας ευχόμαστε και σήμερα, το 2017, ο Θεός να αναδεικνύει στην Εκκλησία του άξιους  ποιμένες και διδασκάλους, οι οποίοι θα προχωρούν στον  ίδιο δρόμο  της ανυποχώρητης πίστης και της θυσιαστικής αγάπης που βάδισε ο άγιος του Θεού Νικόλαος.

Π. Αγριπίννα