Ξεκινήσαμε ήδη το 2017 με όνειρα, προσδοκίες, σκοπούς και στόχους και νέες αποφάσεις. Πριν το κλείσιμο του πρώτου μήνα του νεοφερμένου έτους είναι η μέρα της γέννησής μου.

Η ημέρα των γενεθλίων μου… Μια ακόμη χρονιά πέρασε, ένας ακόμη χρόνος προστέθηκε στην πλάτη μου. Μια τέτοια ημέρα είναι μια ευκαιρία. Μια αφορμή για δοξολογία στον Θεό για όλα τα χρόνια, τα λεπτά, τις μέρες , τις ευκαιρίες για μετάνοια που συνεχώς μου χαρίζει. Είναι όμως και μια υπενθύμιση πως κάθε μέρα, κάθε λεπτό και κάθε δευτερόλεπτο που περνά είναι ένα βήμα προς τον θάνατο. Μια υπενθύμιση να τρέξω να προλάβω να κάνω κάτι.

Μια τέτοια μέρα ξεχωριστή ευλογία το γεγονός που γιορτάζει η Εκκλησία: 29 Ιανουαρίου μνήμη της ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου Ιγνάτιου του Θεοφόρου. Ιδιαίτερη συνοδεία στη σκέψη μου η μορφή του αγωνιστή Αγίου, του μεγάλου αποστολικού Πατέρα, του ανθρώπου που αληθινά αγάπησε τον Θεό. Τα λόγια που απευθύνει στον μαθητή του Άγιο Πολύκαρπο, λόγια διαχρονικής αξίας νιώθω σαν να γράφτηκαν και για μένα: «Γίνε πιο σπουδαίος από ό,τι είσαι. Να μελετάς τους χρόνους. Να περιμένεις αυτόν που είναι πάνω από τον χρόνο, τον αόρατο, αυτόν που έγινε για μας ορατός, τον αψηλάφητο, τον απαθή, αυτόν που για μας έγινε παθητός, που υπέφερε για μας με κάθε τρόπο».

Να γίνω πιο σπουδαία απ’ ό,τι είμαι. Να μελετώ τον χρόνο. Όχι από γήινο και ανθρώπινο πρίσμα αλλά μέσα στην αύρα της αιωνιότητας. Η σπουδή μου και η μελέτη μου να περιστρέφονται γύρω από Αυτόν που είναι πάνω από τον χρόνο, Αυτόν που θέτει «καιρούς καί χρόνους ἐν τῇ ἰδίᾳ ἐξουσίᾳ». Να περιμένω με προσδοκία Εκείνον που αποτέλεσε  και αποτελεί την προσδοκία των Εθνών, μπήκε μέσα στον πεπερασμένο χρόνο και τον χώρισε στα δύο. Με προτρέπει να ακολουθήσω τον Ιησού Χριστό που πήρε την ανθρώπινη σάρκα, έπαθε και σταυρώθηκε για να της χαρίσει την Ανάσταση.

Ναι , αυτά τα λόγια απευθύνονται και σε μένα. Για να μου θυμίσουν την αξία του χρόνου που περνάει, του χρόνου που συχνά σπαταλώ, ή τον αναλώνω αποκλειστικά στα καθημερινά, τα πεζά. Μου υπενθυμίζουν ακόμη πόσο μάταιο είναι να ζεις μέσα στον χρόνο χωρίς να περιμένεις, να προσδοκείς και να ελπίζεις στην αιωνιότητα. Αυτή τη χρονιά λοιπόν ας είναι αυτός ο στόχος: να γεμίσει με τον Θεό που δίνει σε κάθε λεπτό τη χάρη και τη χαρά της Αιωνιότητας.